Soarele şi impactul lui asupra pielii

Cauza majoră a ridurilor, îmbătrânirii premature a pielii, melasmei, decolorării pielii, uscării excesive şi a cancerului de piele este soarele (mai precis radiațiile solare) şi cu cât înaintăm în vârstă cu atât se văd mai mult efectele nocive ale soarelui.

Înainte să învăţăm cum să ne protejăm de soare o să vă explic ce impact are el asupra pielii noastre. Este evident că într-o zi însorită razele solare sunt prezente, dar şi într-o zi noroasă, când soarele nu se vede, razele solare sunt prezente şi sunt dăunătoare.

Razele soarelui sunt compuse din IR (infrared) care au rolul important de a încălzi şi lumina Pământul şi UVR (ultraviolete) care au rol important pentru piele şi ochi. În ultimul timp aceste ultraviolete sunt tot mai puternice, atât de puternice încât au devenit nocive, fiind cauza numărul unu a cancerului de piele (împreună cu poluarea şi fumatul). Expunerea la soare neprotejaţi, sau şi mai rău, folosirea diferitelor aparaturi care imită razele soarelui (lămpi cu ultraviolete, solar, etc) este egală cu expunerea la un mediu toxic.

Ultravioletele (UVR) se împart în 3 lungimi de undă: UVA, UVB şi UVC.

În mod normal, radiaţiile UVC sunt filtrate de atmosferă şi nu ajung la suprafaţa Pământului (atâta timp cât stratul de ozon rămâne intact). UVB sunt filtrate într-o anumită măsură de ozon, dar multe ajung pe Pamânt, iar UVA nu sunt filtrate deloc.

Radiaţiile UVB sunt cele care provoacă arsuri şi au capacitatea de a deteriora pielea instantaneu (deşi nu se vede uneori), modifică structura genetică a pielii cauzând mutaţii şi generează modele de creştere anormale a celulelor.

Radiaţiile UVA sunt radiaţiile tăcute, nu se simt, dar sunt omniprezente, iar reacţia alergică a pielii datorită contactului cu ele este hiper-pigmentarea (sau bronzul cum o numesc unii). Oricât de atractivă vi se pare pielea bronzată trebuie să fiţi conştienţi de faptul că acesta este o reacţie a pielii la un iritant şi că distrugerea pielii are loc chiar dacă nu se vede pe moment.

Chiar dacă radiaţiile UVB sunt mult mai puternice decât cele UVA, cele UVA sunt mai periculoase cantitativ pentru piele pentru că Pământul este bombardat cu de 100 de ori mai multe UVA. În combinaţie, aceste două tipuri de radiaţii pot cauza cancer de piele, cataractă, alte probleme ale ochilor, scăderea sistemului imunitar al corpului şi pielii. Neprotejarea de soare sau expunerea prelungită la soare chiar şi cu protecţie solară face ca stratul superior al pielii să devină mai gros, să apară riduri, decolorări, hiper-pigmentări, în timp ce straturile inferioare ale pielii sunt distruse încet, dar sigur, cauzând ridurile profunde şi spargerea capilarelor.

Dintre cele două tipuri de radiaţii UVA pătrunde şi prin sticlă, nici măcar în maşină sau în casă în faţa unei ferestre nu sunteţi protejaţi de soare.

Bibliografie
Journal of Investigative Dermatology
Environmental Health Perspective
Journal of the American Academy of Dermatology
Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology
Future Oncology
Pigment Cell and Melanoma Research
Photochemistry and Photobiology
Free radical Biology and Medicine
Skin Research and Technology
Pigment Skin Research
The Original Beauty Bible, Paula Begoun
Biological and Pharmaceutical Bulletin

12 comentarii

Scrie un comentariu
  • Pasagera:))…
    Din aceste articole…eu am ajuns la concluzia ca aceasta protectie solara este vitala.Si deduc logic ca Singura crema folosita Ziua in orice anotimp si conditii meteo ar trebui sa fie nelispista crema cu protectie solara(plus(poate) cativa extraingredienti in functie de necesitatile fiecarui tip de piele).
    E corecta afirmatia mea?ce crezi?

    • Buna Ana,
      Foarte corect, cu o mica observatie: plus (poate neaparat) cateva ingrediente necesare fiecarui tip de piele pentru a o mentine sanatoasa. O piele sanatoasa este o piele fara acnee, fara pete, fara riduri 🙂 Despre acele ingrediente am scris aici si o lista cu produse cu SPF care sa le contina am scris aici.

  • Buna Corina,
    As vrea sa te intreb daca tu stii o crema eficienta care sa indeparteze petele solare. Sau substanta in sine care sa aiba o actiune eficienta. M-am prajit acum 3 ani rau pe umeri si dupa ce zona s-a vindecat din acea vara am ramas cu petele alea pe umeri astfel incat e inestetic daca port rochite fara maneci.

  • Buna Corina.
    Stiu cat este de importanta protectia solara pentru ten . Problema mea este ca orice crema imi aplic pe fata , vara, chiar si dupa o ora de la aplicare, in momentul in care ies afara din casa, fata incepe sa imi transpire. Aceasta situatie influenteaza eficacitatea produselor cu factor de protectie?
    Sunt disperata deoarece am melasma. Tenul meu este mixt spre normal si momentan folosesc Ultra Sheer Dry-Touch Sunblock SPF 45 de la Neutrogena si CeraVe facial moisturizing lotion SPF 30 cu care ma impac bine in ceea ce priveste textura lor.

    • Buna Marydana00,
      Daca folosesti produse water resistant eficacitatea lor nu va fi influentata foarte mult de perspiratie, dar, pentru orice eventualitate ar fi bine sa reaplici produsul dupa cateva ore in zilele foarte insorite daca stai mult timp afara.

  • buna,
    revin cu rugamintea de a citi ingredientele de mai jos si de a da „verdictul” daca este sau nu buna crema cu fps50 GAMARDE SOLAIRE bio:

    Zinc oxide (si) caprylic/capric triglyceride (si) glyceryl isostearate (si) polyhydroxystearic acid, dicaprylyl carbonate, Titanium dioxide (si) zinc oxide (si) aluminium hydroxide (si) cetearyl alcohol (si) cetearyl glucoside (si) caprylic/capric triglyceride (si) stearic acid, Sesamum indicum (Susan) seed oil*, cocoglycerides, Simmondsia chinensis (Jojoba) seed oil*, sorbitan olivate, Butyrospermum parkii (Shea) oil*, glyceryl undecylenate, Argania spinosa (Argan) kernel oil*, Lavandula latifolia (Lavender) herb oil*, Cananga odorata (Ylang Ylang) flower oil*, Aniba rosaeodora (Rosewood) wood oil*, Tocopherol (Vegetal Vitamin E), hydrogenated castor oil, parfum (natural fragrance) si ingrediente prezente in mod natural in uleiurile esentiale: benzyl benzoate, benzyl salicylate, eugenol, farnesol, geraniol, limonene, linalool.
    *ingrediente de origine ecologica.
    multumesc!

    • Buna Madalina,
      Crema respectiva e potrivita doar tenului uscat si protejeaza de toate razele UV. Din pacate uleiurile esentiale (lavanda, ylang ylang si rosewood) si toate ingredientele listate dupa parfum (inclusiv parfumul) sunt iritante.

      • Buna,

        Ma poti ajuta cu un review si pentru aceasta crema Gamarde (Crema protectie solara bebelusi SPF 50, 100 ml, Gamarde)? Pare promitatoare:

        triglicerida caprilica, zinc oxide [nano], dicapryl carbonate, ulei de seminte de sesamum indicum (susan)*, coco-gliceride, dioxid de titan [nano], ulei din seminte de simmondsia chinensis (jojoba)*, sorbitan olivate, isostearat gliceric, alcool cetearil, acid polihidroxistearic, unt de butyrospermum parkii (shea)*, undecilenat gliceric, ulei din samburi de argania spinosa (argan)*, tocoferol (vit E vegetala), ulei de ricin hidrogenat, acid stearic, cetearil glucozid, alumina.*

        Multumesc!

        Anca



Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.