Protecție solară minerală vs protecție solară sintetică

protectie solara minerala
Ai auzit de multe ori vorbindu-se despre protecție solară minerală sau protecție solară sintetică, dar nu știi care variantă este mai potrivită pentru tine?

Cunoașterea particularităților filtrelor solare îți poate ușura alegerea, dar nu uita că protecția solară trebuie aplicată pe piele pentru a afla dacă îți este sau nu potrivit produsul respectiv.

Diferența între produsele cosmetice cu protecție solară, în afară de tipul de ten pentru care sunt formulate, este tipul de ingrediente filtru solar ce asigură protejarea pielii de radiațiile solare.

Cele mai multe produse cu SPF conțin filtre solare sintetice, fiind mai accesibile si mai ușor de integrat în formule. Există produse însă și produse cu protecție solară minerală și produse care conțin o combinație între filtre minerale și filtre sintetice.
Produsele cu protecție solară sunt disponibile în diverse texturi: lichid, cremă, emulsie, fluid, baton solid și diverse culori: albe, albastre sau diverse nuanțe neutre pentru a estompa culoarea albicioasă pe care o au uneori filtrele solare.

Filtre solare minerale

Resping, reflectă și absorb radiațiile solare. Provin din surse naturale.

Cum le recunoști

În lista de ingrediente, cele doua filtre minerale sunt: titanium dioxide și zinc oxide.

Alege protecție solară cu filtre minerale dacă:

  • Ai ten sensibil, intolerant și/sau probleme ale tenului care se manifestă prin roșeață, usturime, prurit, iritație
  • Ai rozacee, cuperoză, dermatită, eczemă sau alte afecțiuni care cauzează iritarea și inflamarea pielii
  • Ai pete cauzate de soare – Filtrele minerale sau o combinație între filtre minerale și filtre sintetice sunt cele mai potrivite dacă ai pete cauzate de soare
  • Protecția solară aplicată în jurul ochilor ar trebui să conțină filtre minerale, pe zona sensibilă a ochilor poți simți disconfort la aplicarea filtrelor sintetice

Avantajele filtrelor minerale

  • Sunt foarte bine tolerate și potrivite chiar pielii sensibile
  • Au putere mare de matifiere – dacă sunt incluse în formule matifiante
  • Pot fi aplicate în jurul ochilor – cauza numărul 1 pentru riduri este expunerea la soare fără protecție solară

Dezavantajele filtrelor minerale

  • Majoritatea au texturi greu de întins pe piele sau sunt albicioase. Cu cât numărul SPF crește cu atât produsul este mai albicios pe piele, există însă și produse colorate care elimină problema.
  • Nu sunt cele mai potrivite persoanelor cu acnee, uneori pot bloca porii, însă dacă ai acnee rozacee, acnee și ten iritat etc, merită încercat un produs cu filtre minerale.
Te îngrijorează aplicarea pe piele a nanoparticulelor minerale?

Mineralele au moleculă mare și nu sunt ușor de întins pe piele, de aceea aceste ingrediente sunt de obicei modificate înainte de a fi incluse în produsele cosmetice.

Astfel, moleculele minerale pot fi micșorate – micro și nanoparticule și pot fi acoperite – coated cu alte ingrediente cum ar fi alumina, dimethicone, silica etc.

Micro și nanotehnologia împreună cu tehnologia coating modifică doar dimensiunile și textura filtrelor minerale pentru:

  • Îmbunătățirea protecției solare oferită de filtrele minerale
  • Îmbunătățirea texturii și culoarii albicioase a filtrelor minerale
  • Tehnologia coating previne fotoactivarea filtrelor minerale care în prezența radiațiilor solare pot genera radicali liberi

Filtrele minerale modificate în acest fel nu prezintă risc pentru sănătatea pielii și nu pot penetra mai mult de straturile superioare ale pielii. (Surse: NanoDerm 2007, Sadrieh 2010). În urmă cu câțiva ani s-a emis în Europa documentul care confirmă rezultatele studiilor despre nano filtre minerale, citește te rog Scientific Committee on Consumer Safety 2012.

Filtrele sintetice

Absorb radiațiile solare. Așa cum le spune și numele, sunt sintetice, formulate în laborator.

Cum le recunoști

În Europa sunt aprobate 26 filtre sintetice, iar cele mai cunoscute sunt avobenzone (Butyl methoxy dibenzoyl-methane), octinoxate (Ethylhexyl methoxy-cinnamate), oxybenzone (Benzophenone-3).

Alege produse pentru protecție solară cu filtre sintetice dacă:

  • Ai acnee sau filtrele minerale îți blochează porii
  • Preferi produse cu texturi mai lejere și tolerezi bine filtrele sintetice
  • Ai nevoie de un produs pentru aplicare pe corp (filtrele sintetice sunt mai accesibile și mai ușor de aplicat pe zone extinse de piele, însă în cazuri de hiper sensibilitate sau intoleranță la filtre sintetice este nevoie de protecție solară minerală chiar și pe corp)

Avantajele filtrelor sintetice

  • Filtrele sintetice au textură de obicei lichidă, produsele cu SPF sintetic sunt mai fluide și se aplică mai ușor pe piele, sunt predominante în industria cosmetică
  • Nu blochează porii (cu rare excepții)

Dezavantajele filtrelor sintetice

  • Au potențial alergen și iritant, în special pentru tenul sensibil și intolerant
  • Nu se pot aplica în jurul ochilor – pot apărea usturimi
  • Pot avea textură lipicioasă
Nu uita
  1. Expunerea la radiațiile solare se întâmplă din primul minut de expunere la lumina solară. În casă și mașină ești protejată doar dacă ai geamuri cu protecție UV.
  1. Pentru sănătatea pielii tale aplică în fiecare dimineață, indiferent de anotimp o cantitate generoasă de protecție solară SPF 30 sau mai mare.
  1. Fără protecția solară orice încercare de reparare a problemelor pielii cauzate sau agravate de radiațiile solare cum ar fi riduri, pete, rozacee este în zadar.

16 comentarii

Scrie un comentariu
  • Buna seara Corina.
    Am descoperit de curand blogul tau. Ce pot sa spun….abunda de informatii extrem de utile. Se vede ca pui suflet si muulta pricepere in ceea ce faci. Felicitari!
    As vrea sa te rog ceva. Am 31 ani. Un ten mixt, f.uscat pe zona obrajilor, zona ochilor, in jurul gurii. Daca nu aplic o crema uneori am senzatia de mancarime, strangere, intepaturi. De multe ori este tern, lipsit de fermitate. Si dorm suficient, nu fumez, ma hidratez. Iar in jurul ochilor deja au aparut cateva riduri. Te rog mult poti sa mi recomanzi niste produse care consideri ca mi s ar potrivi? Tenul meu este usor masliniu daca acest detaliu conteaza si el vre un pic.
    Iti multumesc si sper sa mi poti raspunde.
    O seara minunata.
    Rebeca.

  • Draga Corina,
    De cand citesc blog-ul tau (de 2 ani incoace) am inteles cat de important e sa aplic zilnic crema cu protectie solara. Multumesc pt articolele la subiect si informative.
    Am incercat o serie de produse sa zicem „compatibile” cu tenul meu sensibil, dar din pacate nu toate mi s-au potrivit, asa ca am revenit la prima mea iubire: LRP Anthelios xl spf 50+ fluid ultra-lejer.
    Toate cele bune!

  • Corina, ai putea sa ma lamuresti de ce doua produse pt protectie solara, cu acelasi unic filtru de protectie, Zinc Oxid 20% au factor de protectie diferit, respectiv Spf 30 si Spf 50+ ? Sau doar pe cutie este diferenta? Multumesc mult!

    • Ileana, protectia oferita de cele doua produse poate fi diferita daca formulele sunt diferite, pentru ca fiecare produs este etichetat in functie de producator si testele de laborator pentru produsul respectiv. Pentru piele insa, 20% zinc oxide protejeaza la fel, indiferent de formula in care este inclus. Antioxidantii din formulele cu filtre solare potenteaza efectele filtrelor solare, dar nu pot modifica numarul SPF de pe eticheta.
      Daca insa cele doua produse au formule identice e pur si simplu un motiv al producatorului. Stiu cel putin un brand care are doua produse cu formula identica, unul etichetat SPF 30+ (adica mai mare decat SPF 30) si unul etichetat SPF 50.

  • Personal recomand protejarea tatuajelor cu filtre minerale deoarece cele sintentice sau neaplicarea protectiei solare pot cauza probleme de genul bubitelor, iritatii s.a.m.d. Mi s-a mai intamplat sa fiu afara mai mult timp decat preconizasem, cu maneca scurta, si doar o simpla expunere la soare a tatuajului a cauzat mici bubite pe suprafata lui.

  • Buna ziua, Pasagera,
    Am o problema in legatura cu protectia solara: cea minerala (chiar si a produselor bine formulate) imi blocheaza porii si imi apar cosuri, iar cea sintetica ma irita putin. Ce sa fac? Am ten mixt acneic.

    • Alina, eu as proceda asa: as incerca sa identific filtrele sintetice care ma irita si as cauta produse care contin altre filtre. Ar fi simplu daca ai putea cumpara mostre pentru toate produsele cosmetice sa poti testa, dar cu putina rabdare vei reusi sa afli care este filtrul sau filtrele solare care iti irita pielea.

  • Buna, te rog sa ne spui care este parerea ta in legatura cu cremele de protectie solara Apivita, in special Suncare spf 50 pentru copii, si daca daca acestea contin filtre minerale sau sintetice.

  • Buna, Corina. Multumim tare mult pentru articolele utile. Sper ca ma poti ajuta in a identifica crema cu SPF potrivita pentru mine. Am ten cu rozacee, este si foarte sensibil si uscat, iar ochii mei sunt f sensibili. Momentan, am cumparat crema Ultrasun SPF50+, Face, Anti-Pigmentation and Anti-Ageing for ultra sensitive skin (https://www.ultrasun.com/en/shop/face/product/face-anti-pigmentation-spf-50-plus/50). Are insa filtre sintetice si conform articolului tau nu sunt cele potrivite pentru tenul meu. Aceasta crema este f groasa si deloc usor de intins. Eu o las 10min sa intre in piele si dupa aplic fondul de ten, dar datorita consistentei sale, acesta nu se aplica frumos la fel cum ar fi daca as aplica dupa o crema hidratanta ce functioneaza ca baza de machiaj. Si daca aceasta crema cu filtre sintetice intra greu in piele si e prea groasa, atunci imi este teama ca o sa am o problema cu filtrele minerale. In plus, la Paula’s Choice nu am identificat nicio crema cu SPF pt ten uscat cu filtre minerale si protectie 50. Mentionez ca locuiesc in Malta si nu as vrea sa folosesc o protectie mai mica de 50 (poate iarna sa folosesc 30). Ce imi recomanzi? Multumesc frumos.

    • Ioana, ai dreptate cu SPF-urile minerale, nu sunt foarte usor de intins pe piele, mai ales cand e vorba de SPF 50. In articolele de pe site am scris despre experienta mea cu SPF-urile minerale si mai ales problema in a gasi un SPF mai mare de 30, mineral, care sa nu arate ca o pasta alba pe piele. Tenul meu nu este uscat, dar problema filtrelor este aceeasi. In articolul cu rutina primavara/vara 2019 am povestit cum am rezolvat aceasta problema.
      Poti testa Paula’s Choice Defense SPF 30 si Skin Recovery SPF 30 pentru iarna, iar pentru vara nu stiu ce sa iti recomand pentru ca nu am gasit inca acel SPF50 mineral necolorat care sa arate ok pe piele. Insa poti folosi beautypedia.com pentru a cauta SPF-uri minerale. Eu am folosit si alte produse vara, aici este articolul in care am dat mai multe exemple: https://www.pasagera.ro/protectie-solara-vara-produse-recomandate.html, poate iti este de ajutor.
      Elta MD este un brand care are mai multe variante de SPF mineral, poate gasesti unul pentru ten uscat. Skinceuticals are un SPF mineral colorat care e bun si pe ten uscat, despre care am scris si pe blog (foloseste functia de cautare pentru a gasi review pentru acest produs).



Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.