Demodex Folliculorum. Demodex Brevis – descriere, simptome, tratament, rutină de îngrijire a pielii

Ce este Demodex?
Demodex Folliculorum și Demodex Brevis (pe care îi voi numi în continuare Demodex) sunt acarieni care trăiesc pe pielea umană. Sunt semitransparenți, au corp alungit și măsoară 0.1-0.4 mm, cu patru perechi de picioare scurte în partea anterioară a corpului. D. Folliculorum este mai mare decât D. Brevis.

D. Folliculorum trăiește în foliculul pilos, iar D. Brevis trăiește în glandele sebacee. Preferă zonele feței cu mult sebum (nas, frunte, bărbie, obraji), dar se pot înmulți pe toată suprafața corpului, inclusiv pe scalp sau pleoape (multe cazuri de blefarită sunt cauzate de Demodex).

Durata de viață a acarianului este de 15 zile, înainte de sfârșitul vieții se împerechează la suprafața pielii, iar femela depune ouă în foliculul pilos sau glandele sebacee. După trei, patru zile larvele ies din ouă (au trei perechi de picioare în acel moment) și se transformă în adulți în aproximativ șapte zile.

Demodex nu are sistem excretor, dar atunci când moare, acarianul se descompune în foliculul pilos sau glanda sebacee și împrăștie în locul respectiv toate rezidurile acumulate în corp pe durata vieții, inclusiv bacteria Bacillus Oleronius.

Demodex preferă să se miște în timpul nopții, nu îi place lumina și parcurge aproximativ 16 mm/oră. În timpul deplasării pe piele, persoanele infectate cu Demodex simt mâncărimi ale pielii. Se hrănește cu sebum și celulele pielii pe care le găsește în foliculul pilos. Pentru a se hrăni stimulează glandele sebacee.

În afară corpului Demodex poate trăi în mediu umed, cald și întunecos timp de 10 de zile, pe prosoapele ude trăiește 5-6 zile, în apă trăiește aproximativ o luna, iar în aerul uscat moare după 2,3 zile.

Simptome
În 90% din cazurile de Demodex nu există simptome, există persoane care trăiasc o viață întreagă cu Demodex pe piele fără să știe și fără să fie deranjate de prezența acarianului.

În unele cazuri însă, acarianul se îmnulțeste rapid și poate provoca demodicoză (numitムși demodecidozムsau demodecie). Mai toate cazurilor de demodicoză sunt persoane cu sistem imunitar scăzut (cauzat de stres sau boli) sau cu sistem imunitar al pielii scăzut (cauzat în special de lipsa protecției solare și folosirea produselor care conțin iritanți).

Acarianul afectează fizic și chimic pielea, reducându-i puterea de vindecare și sistemul imunitar, cauzând reacții alergice, prurit, papule, pustule, inflamații și iritații grave, dermatite, eritem (înroșirea pielii), erupții cutanate, scuame.

În cazuri grave foliculul pilos și porii se dilată, textura pielii începe să semene cu a unei portocale, pielea devine groasă datorită instalării hiperplaziei (creșterea excesiva a țesutului, datorită înmulțirii rapide a celulelor), nasul devide extrem de roșu, pielea prezintă cicatrici și capilare sparte. Demodex poate duce și la căderea părului și a genelor/sprâncenelor.

Acarianul se dezvoltă pe pielea persoanelor cu ten gras, iar activitatea lui duce la stimularea glandelor sebacee și implicit la o cantitate de sebum și mai mare. Unul din efectele prezenței Demodexului pe piele poate fi dermatita seboreică, că urmare a excesului de sebum și a pielii iritate.

Majoritatea efectelor descrise mai sus sunt cauzate de stimularea continuă a glandelor sebacee și iritarea/lezarea constantă a pielii de către acarian, dar Demodex poate transporta pe corpul lui organsme mai mici cum ar fi viruși, bacterii și fungi, iar deplasarea acarianului pe suprafețe mari de piele poate duce la proliferarea acestora pe întreaga suprafață infestată de Demodex ceea ce rezultă în apariția pustulelor.

Bacillus Oleronius, bacteria care este eliminată pe piele în urmă descompunerii corpului acarianului poate să stimuleze apariția inflamării pielii în cazul persoanelor cu rozacee papulopustuloasa. S-a asociat astfel acneea rozacee cu această bacterie, dar încă nu există date concludente care să ateste că acneea rozacee este provocată de Demodex (indirect, după descompunere).

În multe cazuri de dermatită periorală, blefarită, erupții faciale papuloveziculare, erupții papulopustulare pe scalp și acnee rozacee s-a depistat prezența coloniilor de Demodex.

Totuși, nici până acum nu se știe cu exactitate dacă Demodexul a cauzat acele afecțiuni cutanate sau numărul de acarieni crește datorită inflamării foliculilor afectați, inflamare caracteristică respectivelor afecțiuni.

În orice caz, dacă pielea este infestată cu Demodex, este necesar să începeți un tratament specific pentru a putea videca pielea de efectele produse de acarian și pentru a vindeca afecțiunea cutanată de care suferă pielea.

În general infestarea cu Demodex care prezintă simptome are la bază un număr mai mare de 5 acarieni pe centimetru pătrat, de aceea e foarte important să faceți analiza de depistare a Demodexului în laboratoarea specializate care pot detecta nu doar prezența acarianului ci și prezența coloniilor.

Cum se răspândește
Demodex se transmite de la om la om prin contact direct cu pielea infestată, din saune sau dușuri unde au fost persoane infestate sau prin folosirea prosoapelor, hainelor și a lenjeriei persoanelor infestate. Purtătorii de Demodex care nu prezintă simptome pot transmite acarianul oricui prin contact fizic. După infestare, apariația simptomelor poate dura luni sau chiar ani, iar în rare cazuri (în general în cazul persoanelor cu boli cronice sau cu sistem imunitar extrem de slăbit) simptomele apar în câteva săptămâni.

Tratament
Abordarea unui tratament corect presupune doi pași foarte importanți:
1. Igiena – este necesar să spălați hainele personale și lenjeria la temperaturi foarte mari, cu detergenți fără parfum și fără să folosiți balsam de rufe. În compartimentul de detergent adăugați câte 10 picături de ulei de tea tree la fiecare spălare. Călcați toate hainele și lenjeria.

Nu folosiți prosoape de bumbac pentru a vă șterge pe ten, folosiți doar prosoape de unică folosință. Nu vă atingeți fața cu mâinile, doar dacă aplicați produse cosmetice pe ten. Folosiți prosoape pentru corp separat de alți membri ai familiei. Schimbați lenjeria de pat foarte des, iar fața de pernă în fiecare seară.
Sunt interzise sauna, masajul facial și tratamentele cosmetice.

Dacă aveți Demodex nu ar trebui să folosiți produse de machiaj, iar dacă ați fost diagnosticată cu Demodex și ați folosit produse de machiaj în care ați introdus pensule sau chiar degetele e necesar să le dezinfectați, iar dacă sunt produse de tip cremă/lichid este mai bine să le aruncați.

Indiferent dacă membrii familiei prezintă sau nu simptome ar fi bine să își facă analize pentru a nu va infesta din nou după tratament.

Dacă aveți animale de companie evitați contactul cu blana lor pe ten și după ce le-ați atins spălați-vă pe mâini.

2. Tratamentul local
Pentru a vindeca demodecia este necesar în primul rând să ameliorați iritația tenului, să nu stimulați în nici un fel glandele sebacee și să îndepărtați celulele moarte cu ajutorul unui exfoliant chimic (exfolierea mecanică – scrubul este interzis).

Există câteva substanțe care aplicate local duc la distrugerea acarianului, dar fiecare persoană reacționează diferit, uneori este necesar să folosiți mai multe ingrediente tratament. Bineînțeles consultul unui dermatolog care vă va face recomandările necesare este obligatoriu!

Substanțe care pot trata demodecia:
Metronidazol – oral sau aplicat local. În ultimii ani există tot mai multe studii care arată că doar concentrațiile mari de metronidazol mai au efect asupra Demodexului (2-4%).
Crotamiton – aplicat local. Acest medicament este un insecticid a cărui acțiune nu este cunoscută în detaliu, dar omoară acarienii de pe piele și are efecte anti prurit.
Permethrin – aplicat locat, este tot un insecticid care omoară acarienii.
Benzyl Benzoate – aplicat local, lichid incolor cu efecte antiparazitare.
Ivermectin – aplicat local, oral sau injectabil. Este un ingredient cu efecte antiparazitare. (Soolantra este un medicament cu aplicare locală produs de Galderma, cu acest ingredient).
Sulf – există rapoarte care arată că sulful omoară acarianul, dar concentrația de sulf necesară este foarte mare, iritația provocată pielii poate fi gravă în acest caz, se folosește extrem de rar acest ingredient pentru tratamentul demodeciei.
Soluții naturale – uleiul de tea tree în concentrații mari are efect asupra Demodexului, aceste concentrații însă duc la iritarea gravă a pielii. Există multe alte soluții naturale propuse și testate de persoane afectate de Demodex, cu efecte slabe sau notabile (depinde de la persoană la persoană), dar nu există studii și rapoarte oficiale pentru aceste soluții.

Rutină de îngrijire propusă:
Dimineața: curățare ten cu produs solubil în apă, toner, exfoliere cu acid salicilic (BHA 1-2%), protecție solară.
Seara: curățare ten cu același produs solubil în apă, aplicare produs cu anti iritanți, toner, aplicare substanță tratament, hidratare.

Este foarte important să tratați pielea corect, iar în cazul în care aveți pustule tratați-le cu antibacterian și retinoid, Demodexul tratându-l cu substanțe specifice.
In loc de produs special care sa contina anti iritanti puteti folosi orice ingrediente anti iritante, câteva dintre acestea sunt prezentate în articolul despre ten iritat.

Extrem de important este să nu folosiți produse care conțin emolienți, să nu folosiți produse cu textură grasă. Indiferent dacă pielea este descuamată, folosiți creme hidratante cu textură lejeră, ideal ar fi să aiba textură de gel și să fie absorbite foarte repede de piele.

Protejați-vă în fiecare zi pielea de radiațiile solare deoarece acestea agravează efectele provocate de Demodex. Folosiți tonere bine formulate, cu concentrații mari de antioxidanți pentru a ajuta pielea să se vindece.

Nu folosiți produse care conțin iritanți, nici măcar concentrații foarte mici de iritanți.

Exemplu de rutină atunci când pe piele există pustule și Demodex:
Dimineața: curățare ten, toner, antibacterian (de preferat Skinoren 15% gel) aplicat pe zonele cu pustule/ alternativ cu BHA 2% aplicat pe tot tenul, protecție solară.
Seara: curățare ten, toner, retinoid (de preferat Differin)/ alternativ cu un produs tratament pentru Demodex (de exemplu metronidazol 2-4%), hidratare ten.

Notă: Acest articol este informativ! Nu începeți un tratament cu medicamentele prezentate în articol înainte de a vizita medicul dermatolog! Rutinele prezentate sunt construite în urma experienței cu persoane care au afecțiuni cutanate si Demodex și în urma tuturor informațiile pe care le am despre Demodex. Din păcate, singurele tări care tratează cu seriozitate demodecia sunt Rusia și China. Prezența unor simptome prezentate mai sus nu implică neapărat prezenta Demodexului pe piele.

Citiți articolele din categoria protecție solară și exfoliere și articolele despre rozacee, acnee, antibacteriene, retinoizi și introducerea corectă a produselor cosmetice în rutina zilnică.

210 comentarii

Scrie un comentariu
    • Buna, Ana!
      Am fost eu in Iasi si am facut analiza la doua laboratoare: prima data la Medicaltest pe str. Tutora nr 8 cu trimitere pentru dna dr Badescu si a doua oara din proprie initiativa la Praxis pe Sararie. Un rezultat mai detaliat si mai serios mi s-a parut la Praxis, de asemenea recoltarea a fost luata pe lame diferite – frunte, obraji, barbie, fata de Medicaltest unde a dat cu racleta peste tot si a adunat totul pe o singura lama. La Praxis am rugat-o pe dna dr sa se uite si pe niste gene (trei, smulse de mine si puse pe lama in baia laboratorului). A costat 5o de lei la Praxis, la Medicaltest mai putin dar nu mai stiu exact cat.

  • Buna ziua.
    Am fost diagnosticat cu Demodex in urma unui examen parazitologic in urma cu cateva zile.
    Tenul meu in zona obrajilor si nasului este rosu si prezinta niste bubite roz care dispar si reapar in locatii diferite in zona orazului. Sunt perioade in care roseata se mai calmeaza, insa la o anumita perioada de timp ea reapare agresiv, dupa aceea iar se calmeaza, si tot asa, totul repetandu-se ciclcic.

    Sufar de aceasta afectiune de minim 2 ani, timp in care nu am realizat exact ce se intampla cu pielea de pe ten, am zis ba ca este o alergie temporara, ba ca se datoreaza soarelui, etc.
    In urma experientei pe care o am, pot sa spune doar ca zincul imi agraveaza pielea in zona obrajilor. Singurul tratament pe care l-am urmat a fost in urma unui control la dermatolog si am folosit produsele Bioderma, insa fara efect. Ele calmand cam in medie cu 10% roseata.

    Am discutat cu diferiti dermatologi insa nu stiu ce tratament sa urmez. Din ce am inteles, un tratament doar cu Ivatherm Metrocreme, nu este eficient deoarece concentratia de metronidazol 0,75% nu este de ajuns pentru a extermina parazitul.
    Pe langa aceasta ce produs imi puteti recomanda pentru a omora parazitii? De unde pot cumpara un produs care sa aiba in componenta crotamiton sau permethrin si sa fie eficient in lupta pentru exterminarea parazitului Demodex?

    Ce parere aveti de un tratament antiparazit pe baza de propolis? Ce parere avenit de Dermogent de la Dacia Plant?

    Va multumesc.

    • Doru,
      Propolisul nu are efecte impotriva Demodexului, iar Dermogent este o solutie cu 80% alcool si 20% extracte de plante care din pacate nu sunt antiparazitare.

      Citeste cu mare atentie articolul de mai sus. Ai nevoie de un antiparazitar pentru ca Demodexul sa moara si ai nevoie de o rutina de ingrijire corecta care incepe cu protectie solara, exfoliant chimic, antibacterian – pentru a elimina efectele Demodexului de pe piele.

      Medicamentele le gasesti online si in farmacii, problema este sa gasesti un medic care stie ce face si sa te ajute sa iti construiesti o schema de tratament corecta.

  • Buna seara.la inceputul anului am fost diagnosticata cu demodex.dupa un lung tratament am reusit sa scap de el.intrebarea mea e,ce produse sa evit sa le aplic pe fata? Ce creme pot folosii? M-ar interesa mult sa stiu ce anume pot folosii si ce nu, findca nu as vrea sa mai patesc inca o data asa ceva.Va multumesc!!

  • salut, am si eu demodex,chiar ieri deja mam convins dupa analize,de vreo doi ani tot fac tratamente diferite pt demodex insa dupa cite vad nu prea efect, e groaznik cind citesc toate forumurile date,am impresia ca odata ce scap pot sa ma infectez din nou,eu ca deobicei am tenul uscat,am mincarimi,parul in frunte peste o zi se ingrasa rapid,vreau ca sami dati un sfat ce produse as putea folosi si cit necesita durata tratamentului,multumesc!

    • Alina,
      Te rog citeste cu atentie articolul de mai sus, din nou. Pentru tratament trebuie sa urmezi sfatul unui medic, doar un medic iti poate recomanda medicamentele necesare. Pentru ingrijirea pielii ai nevoie de protectie solara, acid salicilic, retinol 1%, hidratare si curatare.
      Daca doresti o rutina de ingrijire cu produsele recomandate de mine (atentie, nu anuleaza tratamentul medicamentos) poti scrie mail la info@paulaschoice.ro cu detalii despre tenul tau si ti se va raspunde in cel mai scurt timp.

  • Buna ziua ! Am 21 de ani si sufar de dermatita seboreică cu scalp cu foarte mult sebum si cădere a parului si început de calviție . Va rog sa ma ajutați cu un medic specialist in domeniu sau tratament , costurile nu sunt o problema , am încercat fel si feluri de șampoane dar sebumul nu sa oprit ! Aștept răspuns . Mersi

  • Buna! Stiti, va rog, daca se gaseste SOOLANTRA si la noi? Sau de unde as putea sa comand din afara? A folosit cineva aceasta crema? Multumesc frumos!

    • Și eu caut Soolentra asta pe la noi… Între timp folosesc o loțiune care conține ivermectina (soluția de bază regăsită în Soolantra). Roșeață a dispărut..
      Tenul este totuși rozaliu. Căutați la farmaciile veterinare picături care conțin ivermectina! Sănătate!

  • Buna, Corina. Astazi am fost diagnosticata cu demodex foliculorum, am citit tot blogul tau si asa am descoperit ca exista acest parazit. Am citit si postul printesei urbane , de acolo am aflat ca tu i ai recomandat metroruboril . Am cautat si tind sa cred ca nu o sa mai apara niciodata aceasta crema. Ce alt inlocuitor pt aceasta exista? Si de unde as putea sa il comand? Poate de pe acne.org? Am fff multe produse pc, respect toate regulile,mananc extrem de sanatos(am observat ca si de la mancare se agraveaza acneea) . maine ma duc la dermato,dar sunt sigura ca o sa mi recomande ceva gen avene:) tot la dr chebac ma duc, aceeasi la care a fost si printesa urbana. Am cumpara si de pe acne.org crema benzoil peroxid, am cumparat si duac , insa nu le am folosit.folosesc acid azelaic dimineata , dupa cleanser ,apoi seara bha 2% si hidratare( tot dupa cleanser). Logic spf zilnic. Sunt in ceata totala. As putea sa folosesc si acid azelaic si bha si peroxid de benzoil si crema cu metronidazol?

    • Diana,
      De cand a luat Ioana metrodnidazol exista studii care arata ca nu mai este eficient, nu are rost sa cauti o solutie in aceasta substanta activa.
      Poti sa folosesti orice vrei tu atata timp cat tenul tau nu se irita. Recomandarea mea este sa nu aplici mai mult de un tratament o data si sa aplici cele mai putin fotosensibilizante dimineata. Acid azelaic si benzoyl peroxide sunt ok dimineata – aplica BP doar pe pustulele cu puroi, iar azelaicul pe pustule cu puroi si pete.

      • Multumesc pt raspuns. Atunci sa caut cu substante active ca permethrin, crotamiton,benzyl benzoate,sau ivermectin?deja am comandat metrogel, soolantra si differin:) grabita, nu gluma.si eurax, dar am inteles ca nu se aplica pe fata. Pustule cu puroi nu am decat rar, mai degraba papule si noduli. Si dosr pe obrazul stang. Acid azelaic aplic pe toata fata preventiv.

        • Diana,
          Incepe cu rabdare multa si urmareste reactia pielii la ingredientele active pe care trebuie sa le introduci treptat in rutina ta de ingrijire a tenului. Incearca sa nu introduci medicamente inainte sa ai rutina bine pusa la punct ce sa contina un acid exfoliant (BHA), un retinoid si un antibacterian.
          Toate substantele active impotriva Demodexului sunt extrem de iritante, uneori duc la sensibilizarea tenului. Nu aplica pe ten tratamente preventiv.
          Metronidazol ai comandat degeaba, nu mai are efecte asupra Demodexului, din pacate.

          • Multumesc din nou! Din fericire nu a fost nevoie sa introduc nici un medicament:) am reusit cu ajutorul produselor pc si peroxidului de benzoil de pe acne.org. Am comandat 4 si 9% bha de pe ebay, amandoua sunt in drum spre mine:) momentan folosesc 2% , dar as vrea rezultate mai rapide, pe care sper sa le obtin cu 4 sau cu 9%.
            De mare ajutor a fost si alimentatia bazata aproape exclusiv pe cruditati si apa , cu care ma impac foarte bine. Se vede si se simte ca legumele si fructele au efecte benefice asupra intregului organism, in special asupra tenului.
            Ce sa zic… toate sfaturile tale citile pe blog mi au fost de mare ajutor si sunt extrem de recunoacatoare, fara tine n as fi reusit. Am comandat si amazing grass superfood si asa am
            Mai renuntat la preamultele suplimente pe care le luam haotic , sperand sa ma ajute cu acneea. Iau si un supliment numit acne stop, contine mai multe vitamine, e si ala de ajutor pt mn, voi renunta la el dupa disparitia completa a acneei( care practic a izbucnit dupa ce am inceput sa folosesc tot felul de creme proaste gasite prin farmacii cu care mi am facut automasaje faciale -NU mai fac asa ceva niciodata.)
            In concluzie, am cam copiat tot ce faci tu:))) pana la urma am
            Avut doar de castigat… de data asta.
            Si inca ceva: eu am avut extrem de multa rabdare si am reusit sa mi construiesc o rutina care contine foarte multe produse excelente , chiar daca toti cei din jurul meu m au contrazis in permanenta, zicand ca ma dau cu prea multe produse si ca ar trebui sa nu ma mai dau cu nimic.

          • Diana,
            Eu am fost numita Alba ca Zapada de o tanti care mi-a zis ca am fata alba ca hartia de la cate creme folosesc. Nu conteaza ce cred oamenii, conteaza ca tenul meu este sanatos, lipsit de acnee, pete, dermatite si alte cele cu care m-am luptat aproape 30 de ani. Nu pot spune ca imi place sa ma dau cu crema sau ca abia astept sa imi aplic SPF-ul pe ten. De fapt mi-as dori ca tot ce trebuie sa fac pentru tenul meu sa fie curatarea, la dus. Din pacate nu functioneaza asa si daca alta metoda nu am gasit aplic toate aceste produse minunate cu rezultate excelente. Nu numai ca tenul meu arata mai bine ca in urma cu 6 ani, dar arata si mai tanar :).

  • E minunat sa nu ai bătaie de cap cu atâtea produse.
    Eu am am simtit acest lucru timp de trei ani, renunțase până si la parfum…
    Din motive obiective.
    E un confort psihologic, o stare de libertate…
    Am scapat si de melasma care îmi afecta tenul.
    Acum nu mai am probleme.
    As putea afirmă ca pielea a suferit un fel de regenerare.
    Insa nimic nu e de veci, înaintăm in vârstă si e normal să imbatranim.

    • Cristina,
      Nu. Demodex se poate hrani cu celulele moarte, hormoni si sebum. Nu stiu cum ar putea influenta textura pielii un acarian care nu este simptomatic. Textura pielii este puternic influentata de daunele cauzate de radicalii liberi, de procesul de glicare etc.

      • Întreb asta pt ca eu am rozacee fara cosuri doar sporadic si mici nu acnee severă..in schimb am pori dilatati.Acest acarian lasă semne doar daca e însoțit de acnee severă sau poate lasă urme pe ten daca e însoțit doar de rozacee,stadiul cuperozic cum am eu?sincer ma simt foarte neliniștită de când am citit articolul…Iti multumesc si te admir pt ceea ce esti!

        • Ramona,
          Nu toate persoanele care au rozacee au Demodex. Iti recomand sa faci analiza la cateva laboratoare si sa ceri numarul de adulti pe centrimetru patrat. Nu acarianul este cel care lasa urme pe ten ci efectele prezentei lui pe ten sunt cele care pot duce la schimbari in textura pielii. Nu acarianul este cel cauzeaza pustulele cu puroi si nici nu cauzeaza rozacee. Mai mult decat atat, nu toate persoanele care au Demodex au simptomele prezentei lui pe piele.
          Mai bine te concentrezi pe vindecarea rozaceei decat sa iti faci griji pentru Demodex fara macar sa stii daca este sau nu prezent pe pielea ta.

  • Buna seara pasagera/Corina,
    Numelele meu este Liviu și vreau sa ti cer și eu părerea în problema cu care ma confrunt de mai mult de 10 ani. Am o acnee f urâtă cu pustule care nu răspund decât la antibiotice orale in ultimul timp. Am pielea pe toată fața extrem de grasa, adică ai senzația că mă dau cu ulei așa de urat arata. Am încercat cam toate tratamentele cu preparate in farmacie sau sisteme tip creme, tonere de pe piața sau chiar aduse din străinătate însă absolut nimic nu a funcționat, ba din contra am ajuns să am un ten fff sensibil, nu mai puteam să pun nici măcar un tifon antialergic pe piele indiferent cu ce l îmbinăm, mă mânca rău pielea și se înroșea. Am încercat și argilă verde și mi se a părut că merge o vreme însă după câteva luni de utilizare zilnica a reizbucnit iar pustulele. Cine știe, poate am exagerat cu măștile, cert e însă că acum câteva luni am incercat sa reiau și cum am îndepărtat masca m am trezit cu unele noi așa că renunțat. Am încercat până și măștile cu miere combinate cu aspirina, scorțișoară etc însă nimic nu a funcționat daca nu luăm și antibiotice orale. Am renunțat să mai merg și la dermatologi, deja le știam diagnosticul( acnee pustuloasa/scozis etc) toate cu recomandare antibiotic oral plus ceva tratamente locale care am constatat că nu și aveau rostul ptr că pielea se vindeca in 3-5 zile f frumos fara urme de la antibiotice. Însă cum lăsăm antibiotice după o scurta perioada reapareau la fel de urat. Ultimul medic la care am fost pe la începutul anului mi a dat sumetrolim pe per lunga 2 tb /zi plus metronidazol oral câte 3 zile apoi cu 7 pauză iar pe fata mi a recomandat sa mă spăl doar cu apa plata. În plus îmi făceam atât din cât și seara câte o masca cu cărbune medicinal pe care o lăsăm cam 30 min și apoi doar spălăm cu apa. Tratam asta a funcționat din iunie pana luna trecută când după măști, încet dar sigur începeau să reapară pustulele. Am făcut de 3 ori și Autovaccin însă după câteva luni reapareau. Acum 2 luni am făcut rost și Moldova de bacteriofagi polivalent și am lat câte 20 și 14 zile/luna ocazie cu care am scăpat se pare de bubele de p3 tot corpul mâini și picioare însă nu și de pe fata; o să iau de mâine încă 13 zile și luna asta sa vedem daca nu incepe să curețe și fata; oricum recomandarea este că apoi sa fac pauză 3 luni. Am văzut/citit aseară de pe un blog o tipa cu aceeași piele f grasa care a descoperit că are demodex și se pare că tratam cu metroruboril o ajuta sa scape de grăsime și implicit de pustule și mă gândeam că eu n am fost niciodată testat ptr așa ceva. Mi am luat și eu spuma purificata ptr piele grasa și sensibilă de la possay după care diluez 2 picături de citrosol ( extract din semințe de grapefruit) intr o seringa de ser fiziologic și mă dau pe piele lăsând să se usuce. L am incercat nediluat și m am trezit că a făcut rană. Crezi că ar trebui să încerc și eu gelul cu metronidazol? Adevărul este că la care am incercat nu am nimic de pierdut, și mă gândeam să l încerc să văd cum merge și DC nu respunde bine să l scot. Ce spui? Poate toată grăsimea asta excesiva este de fapt problema mea…

    • Liviu,
      Cu siguranta excesul de sebum este si el un factor care promoveaza aparitia pustulelor pe piele insa excesul de sebum este cauzat de obicei de dereglari hormonale. In cazul tau excesul de sebum este cauzat si de toate tratamentele iritante cu aplicare locala pe care le folosesti, iritanti care pot cauza chiar ei rani pe piele si pot agrava acneea. Citrosol este iritant, la fel si scortisoara, lamaia, alcool-ul si parfumul din produsele cosmetice. Demodex este un acarian care poate da simptomele mentionate de tine si merita sa faci analiza, dar alege 2-3 laboratoare diferite pentru a avea un rezultat concludent. Cere sa afli cati adulti sunt pe centimetru patrat, daca testul tau este pozitiv. Pentru tratamentul Demodexului poti citi articolul de mai sus. Insa pentru a avea un ten sanatos este important sa ai o rutina minima de ingrijire a pielii, te rog citeste articolul dedicat: https://pasagera.ro/am-acnee-cum-procedez.html, sper sa iti fie de folos.

      • Buna seara corina,
        Pot sa ti spun ca am facut analize ptr stomac, intestine, ficat si nu am gasit altceva decat o gastrita de care ma indoiesc ptr ca mananc zilnic poetocale, kiwi sau grapefeuit si nu am probleme. In final am fost si la endocrinolog si singura val anormala a fost la coetizolul seric 850 iar maxim treb sa fie 525 insa dupa tratament si meditatii am ajuns in toamna la 505 insz problema mea nu s a rezolvat. Endocrinoloful a ridicat din umerizicand ca nu de acol e problema. Asa este , fac infectia asta care nu raspunde decat la antib sau la autovaccin, de aia am ai facut cura aia cu bactwriofagii polivalenti care au rezolvat doar partial problema. Sincer nu prea mai am de ce sa ma leg asa ca am sa iau in continuare intern antob sau var de autovaccinuri contra streptococilor. Var cu demodexul era ceva nou si care parea logic tinand cont ca nu scap de grasimea asta fie vara fie iarna. Am sa incerc la laboratoare insa se pare ca mwtroruborilul nu mai exiata in Romania de vreo 2 ani si nu atiu ce altceva ar functiona. Imi poti da ceva verificat? Dc iau oare pastile de metronidazol zdrobite si le amestec cu ser fiziologic oare e ok? Var cu 3 pic citrosol dizolvat in 3 ml ser fiz parea ok insa dupa cum apueai m am trezit acum cu o ieitatie destul de serioasa care s a calmat dupa ce m am spalat cu gelul de la mossay. Apropo, gelul asta imi uuca cam tare pielea, o simt aspra si parca face coji pe ici pe colo. Am sa incerc sa pun mai putin si sa ma clatesc cu apa apeoape rece sa vedem cum e. Ideea este ca citrosolul asta tine totusi in frau ( cel ptin deocamdata) bubele asa ca am sa incerc sa l diluez mai mult. Imi spunea azi doamna de la farmacie sa incerc „thuia clear ” insa vad ca se pune doar pe bube nu pe zone inrinse asa ca nu cred ca ma ajuta. Sincer caut cam de mult ceva care sa l fol doar local cu efecte benefice insa n am gasit. Stii cumva o solutie care sa fie iritanta sicare totusi sa actioneze bacterian si fungic?

        • Liviu, cred ca te-ar putea ajuta un aromaterapeut sau poate un homeopat pentru a gasi o solutie reala pentru problema ta. Antibacterian si fungicid in ingredientele cosmetice nu exista, iar pentru medicamente este bine sa ai recomandarea unui medic. Antibacterian exista, acidul azelaic. Antifungic exista, chiar mai multe variante, am scris despre ele in articolul despre Dermatita seboreica.

  • Buna,Corina,

    Am facut testul pr demodex si a iesit pozitiv cu mulți acarieni pe ten. Efectuez un tratament si sper sa dispară.Problema care pe mibe ma obsedează este ca am porii fff măriți pe 2 fasii de obraz de la ochi pana la gura care arata ca niste cratere mai ales ca tenul e si iritat si rosu.Crezi ca demodex a cauzat acesti pori fff măriți?in zona T am exces de sebum dar pe langa gura nu..

    • Ramona,
      Asa cum am spus, Demodexul nu este cauza schimbarilor texturii pielii ci anumite probleme pe care le genereaza acesta. Porii dilatati au ca principala cauza excesul de sebum si expunerea la soare fara protectie solara, iar daca este iritat si rosu atunci exista si cauze adiacente. Prea putin este important rolul Demodexului in problemele tenului tau, important este cum anume poti schimba ce vezi pe piele. Tratamentele clasice nu functioneaza din pacate.

      • Buna, Corina!

        Ai avut dreptate, nu demodex este cauza acelor pori fff mariti, ci probabil excesul de sebum cauzat de ovare polichistice, afectiune depistata recent..probabil din cauza sebumului in exces s-a inmultiti excesiv si demodex ul. As vrea sa vin pana la cabinetul tau sa imi vezi tenul,dar intre timp voi merge din nou la dermatolog si endocrinolog pt evaluare si tratament, apoi voi veni la tine cu absolut totul!iti multumesc!

        • Buna,Corina!am fost la endocrinolog si testosteronul este ok,ovare polichistice nu am.Analyst initiale era gresita.Dermatologul Mo a zis sa continui tratamentul cu soolantra pt demodex.Pt spalare folosesc ivapur gel pt Ca am tenul gras.Cum am introdus in RUtina treptat exfoliant cu 1%bha si de care s a incalzit Afara simt Ca tenul este si mai gras Plus ca mancarimile sunt groaznice.Ce sa Fax?RUtina Mea Arata asa:dimineata ma Spal cu ivapur aplic pore refiner de la bioderma ahoi bioderma photoderm cu factor 50;seara indepartez creme de Protectie cu sensibio lapte demachiant apoi aplic ivapur apoi exfoliant de 2 ori pe saptamina.Luni o sa cumpar soolantra.Ce sa ca sa scap de aspectul Grasos si de demodex?Imi poti recomanda o RUtina pt Problemele asta si pt porii fff dilatati?efectiv nu mai Stiu cum sa combin si ce sa fac sa scap.

          • Corina, Imi cer scuze, iar te deranjez..am sunat la cabinet, insa doamna care mi-a raspuns m-a intrebat daca problema mea este f grava,i-am zis ca nu si mi-a propus sa imi fac niste poze la ten sa trimit pe o adresa de mail pentru a construi o rutina si daca este cazul sa vin la Timisoara. Voi trimite pozele cat de repede si te-as ruga din suflet sa imi spui daca este o alta alternativa de tratament la soolantra pentru demodex, daca crema asta e agresiva si sa imi recomanzi un hidratant bun deoarece acela de la calm cu factor de protectie ma irita, il simt neplacut pe piele.Orice cost de consultatie trebuie achitat te rog sa imi spui si iti trimit banii cum spui tu si consideri. Iti multumesc din suflet si imi cer iertare pentru atata deranj!

          • Ramona,
            Ma voi uita impreuna cu Violeta pe poze, te rog scrie totul despre tenul tau pentru ca eu citesc prea multe mesaje sa imi aduc aminte problema fiecaruia in detaliu. Insa ma preocupa faptul ca iti simti pielea iritata dupa aplicarea unui produs cu SPF mineral, pentru ca nu stiu ce alte alternative ai avea, as vrea sa incerci un alt SPF mineral (de la alt brand), te rog sa mentionezi in mail si experienta ta cu SPF-urile in general (numele lor sau link catre produs unde pot vedea ingredientele ma ajuta foarte mult).
            Te rog sa povestesti si despre diagnosticul Demodex, daca l-ai repetat, cum se manifesta (inclusiv daca ai sau nu prurit), ce alte tratamente ai incercat? Soolantra contine un ingredient activ pentru care exista studii, dar din pacate poate fi foarte iritant. Exista insa persoane care il tolereaza, nu se stie niciodata. Oricum nu poti incepe tratamente cu ingrediente active inainte sa ai un produs cu SPF cu care sa te simti confortabil pentru a-l aplica in strat generos. E mai bine sa pastram legatura pe email, iar despre plata nici nu poate fi vorba. Multa sanatate!

  • Buna seara corina,
    Am citit articolele pe care le ai indicat si am sa încerc sa mi fac o rutina însă te rog sa ma ajuti cu indicatii privind alegerea produselor ptr curatat, toner, hidratare. Dupa cum iti spuneam, am mai încercat mai demult diverse produse si tot ce am obtinut a fost iritarea pielii. Deja folosesc gelul ptr piele grasa de la possay dar bănuiesc ca ar fi bine sa l alternez saptamanal cu altul ptr a nu obisnui/ irita pielea de la el; te rog sa mi recomanzi ceva cat se poate mai natural. Dupa curatare ar fi ok sa ung si clătesc pielea cu miere salcam sau sa folosesc ceaiul obtinut din musetel/ ceai verde/ aspirina? Si apoi ce toner? Oare nu i iritant ptr pielea mea f sensibilă? Vad ca recomanzi benzoyl însă stiu ca m am iritat rau de la el in trecut..
    Ajungi cumva si prin sibiu? Mi ar place sa discutam mai multe fata in fata. ( sau măcar la tel)

  • Buna seara. Am acnee polimorfa si de 40 de zile urmez tratament cu skinoren, doxiciclina 1/zi si duac gel. Azi am fost la un alt dermatolog pentru o a doua parere si dupa ce mi-a spus ca tratamentul pe care il urmez este bun, mi-a recomandat sa fac si acest examen Demodex. Credeti rezultatul poate fi influentat de aceste medicamente? O seara frumoasa!

    • Catalina, poti face analiza de Demodex, nici unul din medicamentele pe care le aplici pe piele si nici antibioticul administrat pastile nu omoara Demodexul.

  • Eu iau de aprox 2 saptamani roaccutane impotriva demodex-ului + alte forme mici de acnee la nivelul obrajiilor. Ce pot sa spun este ca diminetea cand ma trezec nu mai sunt rosu pe pometi aproape deloc si nici mancarimiile acelea insuportabile nu mai exista. Doza aniministrata de roaccutane 30 mg/zi. 77 kg. Pana in momentul de fata, inafara de uscarea buzelor nu am intampinat efecte adverse. In cazul in care va decideti sa va administrati Roaccutane cititi despre efectele adverse !!
    https://pasagera.ro/experienta-personala-roaccutane.html

    Apropo de roaccutane, eu am primit reteta in urma cu 5 ani de la un anume Dr. Stoica Dan (Arad) si am fost foarte rezervat in legatura cu administrarea lui, poate si din prisma faptului ca la mine acneea nu a fost asa severa.. pana a aparut demodexul care imi creea un discomfort grav.
    Administrare: ora 7:30 – capsula 1 ; ora 19:00 – capsula 2 ; ora 22:00/23:00/00:00 (cand imi amintesc) – capsula 3.

    good luck !

  • Bună Elena! Astăzi am fost și eu diagnosticata cu demodex iar medicul mi-a prescris metronidazol 5 zile 1 la 8 ore și metrocreme ca unguent tu ce antibiotic ai luat? Mulțumesc anticipat pentru răspuns

  • De 2 ani am mers la medici și îmi ziceau ca am faringita. Îmi dadeau tratament de mii de lei. Aveam pungi inflamate foarte tari ,rosu in git,dureri de urechi.imi era rusine sa es pe undeva cu asa ochi.acum cu o saptamina in urma am mers la un medic rus care mia zis ca am alergie.la fel și cu baitelu de la 6 luni incepuse sai iasă bubicele pe picioare miini,fata mergeam la medici le aratam le ziceau ka sa ne dea sa facem niște analize.ei ziceau ka asa e genetic. Dar copilu avea alergie și abia și acesta acum am aflat.pe la citi mediciam fost toți ne ziceau ca este genetic. In ziua de azi greu e sa gasesti pe cineva care sa te ajute și sa ai incredere.

  • Dintre toate articolele lecturate de mine, referitoare la infecția cu Demodex, de care mă tratez în prezent, acesta este unul dintre cele mai complete și edificatoare. Felicitari, Passagera.ro



Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.