Metode de epilare – Sugaring

Epilatul este o problemă majoră în cazul femeilor deoarece aduce cu el o serie de inconvenienţe. Fiecare dintre noi încearcă să găsească metoda care să aibă cât mai puţine neajunsuri şi cât mai multe avantaje. Astăzi aş vrea să vorbesc despre o metodă mai puţin cunoscută în România şi anume epilarea cu pastă de zahăr denumită sugaring.

Pentru că nu m-am epilat folosit această metodă deoarece am o organizare anume a metodelor de epilare pe care le încerc, iar acum sunt în perioada IPL (o să scriu despre toate metodele de epilat fără doar şi poate) vă pot spune ce înseamnă acest sugaring teoretic şi apoi vă pot îndruma spre un site al unei persoane dragi mie care foloseşte doar această metodă de epilare. Pe site-ul ei este explicat în detaliu procedeul, sunt de asemenea şi linkuri către video-urile care ea a considerat că răspund cât mai multor întrebări.

Teoria:

Există două mari avantaje ale sugaringului faţă de epilatul cu ceară normală. În primul rând resturile şi mizeria care se fac în cazul epilării cu zahăr se spală cu apa călduţă pe când resturile de ceară se îndepărtează mai greu. În al doilea rând pasta de zahăr nu trebuie să fie caldă aşa cum este ceara clasică ceea ce face ca sugaringul să fie o metodă mult mai puţin iritantă pentru piele.

Nu există nici o diferenţă de creştere în lungime sau grosime a părului între nici o metodă de epilare clasică (sugaring, lamă, ceară, cremă depilatoare, aparate de epilat) pentru că grosimea şi rata de creştere a firului de păr ţine doar de genetică şi de nivelul hormonal din acea perioadă a vieţii. Atunci când smulgeţi firul de păr el este îndepărtat de foarte aproape de rădăcină, iar noul fir are nevoie de mai mult timp să ajungă la suprafaţa pielii în comparaţie cu lama sau cremele epilatoare care taie firul de par. De asemenea, pentru că fiecare folicul de păr are o altă rată de creştere, părul va fi mai puţin după epilarea cu ceară sau cu zahăr ceea ce duce la senzaţia de păr mai moale şi mai rar.

În concluzie metoda care smulge firul cât mai aproape de rădăcină poate da senzaţia că părul creşte mai puţin şi mai rar însă după întreruperea acestei metode pentru 2-3 luni veţi descoperi că aveţi acelaşi număr de fire cu aceeaşi grosime ca înainte de epilare (cu condiţia ca în acest timp nivelul hormonilor să nu se fi schimbat). Femeile care se epilează cu lama de la 14 ani până la 16 ani (şi cazul meu) şi afirmă la 16 ani că din cauza lamei firul este mai gros şi părul mai des greşesc punânâd acest fenomen pe seama metodei de epilare; totul are de-a face doar cu nivelul hormonilor.

Se spune că sugaringul previne creşterea firelor de păr sub piele. Acest fenomen nu are nimic de-a face cu felul în care se îndepărtează părul. Creşterea firului de păr sub piele se întâmplă când un fir care a fost îndepărtat din rădăcină îşi găseşte cu greu drumul înapoi la suprafaţa pielii. Aparatul de epilat rupe firul de păr în multe cazuri, iar firul poate crește sub piele.

Practica

Epilare cu zahar (Sugaring)

Voi aţi încercat această metodă de epilat?

39 comentarii

Scrie un comentariu
  • Mai era o tipa in blogosfera care tot posta despre metoda asta de epilat. Acum ca mi-am amintit de ea mi-am dat seama ca a cam disparut ;)). Nu am incercat sugaring si nici nu prea imi surade momentan, atept postarea despre IPL cu 1000 de detalii, nu de alta dar nu vreau sa fiu fraierita cand imi vine randul 😀
    Te pup!

  • Ştiam de sugaring dar nu am încercat. Mă bătea gândul să încerc să-mi fac puţină pastă acasă, să văd cum e (am vazut mai multe tutoriale despre cum se face). Cu articolul acesta m-ai luminat şi pe mine privitor la nivelul hormonilor şi lama de ras. Mereu mă simţeam vinovată când foloseam lama, parcă o auzeam pe cosmeticiana care ma epilează de obicei cum mă ceartă :). Iarna aceasta m-am epilat doar cu lama, din lipsă de timp şi comoditate, şi am observat că era suficient să fac operaţiunea o dată pe săptămână. S-a mai diminuat şi secreţia de sebum, aşadar păr – sebum – hormoni, trebuie să fie o legătură, s-ar zice că la 32 de ani ies şi eu din adolescenţă :).

  • Ah cat imi place cum le zici pe nume. Urasc chesti asta cu” la ceara creste firul mai mic si mai rar si mai subtire”. Ma fac cu lama pe maini de 2 ani si nu am NIMIC. Parul creste fin, rarut, rareori e putin tepos, cum ai zis si tu, dupa momentele hormonului.

  • Eu vă încurajez să încercaţi. Poate fi ceva mai complicat până nimeriţi exact consistenţa pastei, dar după ce vă „intraţi în mână”, totul e floare la ureche.

  • eu am obisnuit mult timp sa ma fac inghinal cu metoda asta la un salon. Dar eram in alta tara, aici nu prea am vazut in saloane. Iar daca este, probabil este promovat ca si metoda de lux. Una peste alta mie mi-a placut ff mult. Doar mult mai putin, senzatia de „abia m-am epilat si ma ustura, ma lipesc etc etc” dispare cu desavarsire. Va recomand sa incercati daca aveti timpul necesar

  • Am incercat cu ceva timp in urma, nu mi-a placut absolut deloc, nici nu cred ca o sa reincerc prea curand. E destul de greu sa obtii consistenta adecvata si ai nevoie si de ceva dexteritate pentru procesul in sine. Plus ca necesita timp si nu prea ai cum sa eviti sa nu murdaresti si baia. Avantajul metodei ar fi ca resturile de pe piele se curata simplu cu apa, in comparatie cu cele de ceara care pot fi un chin. Stiu ca la un moment dat am gasit-o gata preparata, sub forma de roll-on, mi-a placut mai mult decat ce reusisem eu sa fac acasa. Eu prefer ceara de unica folosinta si ma epilez acasa, pentru ca am adunat destule experiente neplacute la salon. Totusi vara, lama e de baza, e cea mai putin traumatizanta pentru mine.

  • Am incercat si eu o data sa imi prepar pasta acasa, insa nu avea consistenta care trebuia pentru a o folosi la temperatura camerei (era prea tare), asa ca am reincalzit-o si am folosit-o ca si ceara normala si am obtinut rezultate bune. A doua oara nu am mai incercat, fiindca nu am mai avut rabdarea necesara prepararii corecte a pastei.

  • Eu ma epilez cu ajutorul acestei metode de aprox 6 luni, totul este super simplu, eu prepar pasta din 400 g zahar (nu conteaza calitatea), 50 ml apa si 50 ml suc de lamaie. Pentru ca pasta ca iasa corect si sa nu se arda trebuie preparata in tuci (acela tiganesc din fonta sau alumniu, asta e secretul) altfel compozitia se arde, eu asa am patit cand am incercat prima data intr-o oala normala si a doua oara cand am incercat intr-o oala cu teflon. Eu adaug ingredientele si las sa fiarba 5 minute la foc maxim pana se topeste zaharul, apoi inca 5-7 minute la foc mic (compozitia o sa faca spume, o dati la o parte si controlati culoarea) pana devine un pic mai inchisa decat culoarea mierii. Oricum mai mult de 13 minute nu trebuie fiarta niciodata. Din aceasta compozitie eu ma epilez pe picioare, inghinal si „mustata” cam 3 chiar 4 luni. Pe youtube gasiti un filmulet arabesc cum se procedeaza cu aceasta metoda. E super ieftina metoda si mai putin dureroasa decat cu ceata traditionala. Cel mai mare avantaj pentru mine este ca daca nu mai am chef sau sa intarit ceara (desi nu prea se intampla) sau daca imi ramane zahar pe picioare ma spal si gata. Cu ceara traditionala mai greu, eu am avut o experienta neplacuta cand am incercat sa ma epilez singura inghinal cu ceara.

  • Salut,
    Multumesc pentru ca impartasesti cu noi toate cunostintele si experienta ta in acest domeniu.
    Ma poti indruma unde pot sa citesc mai mult despre legatura intre hormoni (care anume) si cresterea firului de par? Am ajuns la concluzia ca am o problema in acest sens si vreau sa aflu mai multe inainte sa consult un medic.

    • Buna Andreea,
      Tocmai apeland la un medic poti afla mai multe despre hormoni si cresterea parului, in special cei androgeni si tiroidieni pot cauza dereglari de crestere/cadere a parului. Internetul este plin de informatii, dar nestiind ce anume cauti nu te pot indruma prea mult, mai ales ca hormonii nu sunt ceva ce poti intelege prea usor. Endocrinologia poate fi un mister de multe ori, de aceea un medic cu experienta este cel mai in masura sa iti dea raspunsuri, tot ce poti gasi pe internet sunt informatii care nu sunt general valabile.

  • buna,

    folosesc pasta de zahar pentru epilat de vreo 2-3 luni…si pe masura ce trece timpul descopar (pe pielea mea :P) efectiv cum functioneaza cel mai bine. este clar mai usor de folosit decat ceara (ma epilez singura cu ceara de ceva vreme). deocamdata imi ia destul de mult timp, dar eu personal consider ca merita.
    eu fac amestecul din 2 cani de zahar, 1/4 cana apa si 1/4 cana suc de lamaie. confirm cele scrise de Alexandra legat de vasul in care ar trebui sa se fiarba amestecul – cel mai bine m-am descurcat cu un tuciulet (teflonat, ce-i drept).
    ce mi se pare important de retinut este faptul ca se aplica in „raspar” – de jos in sus (practic invers decat in cazul epilatului cu ceara) si se indeparteaza prin rulare in sensul de crestere a firului de par. initial indepartam pasta de zahar precum ceara si s-a dovedit a fi dureros, mai ales cand a inceput sa ramana pe piele, semn ca era cazul sa renunt 😛

    sper ca am adus plusvaloare prin impartasirea experientei mele si va veti face curaj sa incercati aceasta metoda 🙂

  • Buna Corina,
    Stiu ca ai deschis un salon in tm si spuneai ca intentionezi sa aduci si aceasta metoda in salon. Eu vin cu o intrebara strict profesionala….ai inceput sa folosesti metoda? Daca da de unde procuri pasta si tot ce ai nevoie pentru epilat? In sibiu, unde am eu cabinetul cosmetic inca nu se practica metoda si tipa cu care am facut eu cursurile acum cativa ani nu cred ca stie prea mult despre aceasta metoda, sau cel putin deocamdata nu vrea sa o predea. As fi facut si eu niste cursuri pentru metoda aceasta dar nu ma pot deplasa in alte orase pentru asta. Astept cu nerabdare raspunsul tau. O zi placuta iti doresc.
    Anca

  • Multumesc mult de tot de raspuns. Am mai gasit astazi ceva pe internet dar vad ca nu se grabesc cu oferta de preturi. Voi contacta site-ul care mi l-ai indicat si sper sa imi raspunda. Daca nu a facut cursul faceti asa epilarea? Nu mi se pare o mare filozofie ca sa fim sinceri. Cred ca intai incerc pe prietene si vedem ce iese 🙂
    Multumesc inca o data mult de tot

  • Am incercat si eu metoda asta. E preferata mea. M-am uitat pe youtube cum se prepara ceara si am facut intocmai. Si daca te murdaresti se curata foarte repede si picioarele raman foarte fine..am incercat 2 metode, cea cu bugarele de ceara pe care-l tii in mana si-l manuiesti de sus in jos si tragi si metoda ca la ceara clasica, intinzi o fasie si dupa aceea tragi de jos in sus. Ambele sunt ok. Nu m-as mai face cu ceara clasica pentru nimic in lume, doare, raman pete de ceara pe picioare si te chinui sa le indepartezi si raman semne, miroase…e foarte costisitoare, iar sa te faci singura acasa e un chin. Cea cu zahar e super, rapid, eficient, curat.

  • Am cautat sa vad daca ai ceva scris despre epilarea parului facial insa n am gasit. Poate n am cautat bine. As vrea sa stiu ce parere ai despre epilatul zonei buzei superioare. Eu ma epilez cu metoda atei cu toate ca preferceara. Insa stau departe de ea pt ca mi se pare prea iritanta pt o zona atat de sensibila. Avand doar puf ma gandeam sa renunt si la ata si sa incep sa l decolorez, insa mi frica sa nu ramanan la batranete cu o pata maronie peste buza din cauza decolorantului.

  • Buna fetelor. Am cautat pe google despere epilarea cu zahar si am dat de cateva articole interesante pe site-ul … dar nu am gasit informatii concrete daca si in cazul barbatilor se poate aplica acesta metoda. Am tot evitat epilarea cu ceara ca o consideram foarte dureroasa, dar din cate citesc aici la dvs pe pagina epilatul cu zahar pare sa nu fie atat de dureros. As dori va rog sa-mi spuneti daca in cazul barbatilor se poate proceda la fel ca si la femei sau e total diferita aceasta procedura? Multumesc mult!

    • Cosmin,
      Sugaring este o metoda de epilare care poate fi folosita pentru femei si barbati. Iti recomand sa alegi un salon specializat pe acest tip de epilare. Disconfortul resimtit in timpul procedurii depinde foarte mult de sensibilitatea fiecaruia.

  • Eu fac in salon epilare cu zahar ( Sugar of the Nile), in Timisoara, de aprox. un an atat pe cliente cat si pe clienti. Feedback-ul e foarte bun,reactia pielii e grozava, la plecare nu se vede/ simte ca ai fost la epilat. Cat despre durere, chiar difera in fct. de persoana (de la clienti care spun ca e aproape ca un masaj la clienti care spun ca e un fel de picatura chinezeasca) ,dar toti revin la sugaring .

  • Salutare Corina !

    Cautand diverse metode de epilat am dat peste „pudra magica”. Din ce am citit elimina firul de par din radacina, il topeste cumva, iar in plus nu este dureros. Mie personal mi-e imposibil sa cred asa ceva, nu as pune asa ceva pe piele, ma gandesc ce ar putea contine chestia respectiva pentru un asa efect. Dar am zis sa mai intreb in stanga si in dreapta, ca poate sunt eu ramasa in urma, iar in tine am incredere, tot ce mi-ai recomandat pana acuma a fost perfect !
    Iti pun un link cu praful magic: http://www.drugstore.com/magic-shave-shaving-powder-depilatory-skin-conditioning/qxp38573
    Ei zic ca astea sunt ingredientele: Corn Starch, Calcium Carbonate, Calcium Thioglycolate, Calcium Hydroxide, Guanidine Carbonate, Fragrance, Polysorbate 21, Polyquarternium-10, Olive Fruit Oil, Castor Seed Oil, Canola Oil, Coconut Oil, Alpha-Isomethyl Ionone, Eugenol, Linalool, Benzyl Benzoate, Jojoba Seed Oil, Mineral Oil, Butylparaben, Tocopheryl Acetate, Tocopherol, Apricot Kernel Oil, Aloe Barbadensis Extract / Aloe Barbadensis Leaf Extract
    Am citit si o gramada de review-uri negative si sincer, sunt inclinata sa le cred, dar si pozitive. Tu ai auzit de asa ceva, ce parere ai ?
    Nu pot sa suport durerea la epilatul anumitor zone sensibile, dar nici crema depilatoare nu ma multumeste, de asta as cauta altceva, mai putin dureros.

    • Alina,
      Produsul acesta este o pudra depilatoare, indepartarea parului se datoreaza ingredientului Calcium Thioglycolate, functioneaza exact ca si crema depilatore, textura produsului este diferita. Nu e nimic magic, este chimie 🙂 Incearca-l daca vrei, poate este chiar ceea ce cauti tu.

    • Denisa,
      Habar nu am ce zice lumea despre Philips Lumea, dar cu siguranta un IPL profesional nu se compara cu un IPL comercial. Nu inseamna ca cel comercial nu e bun, dar cu siguranta nu este la fel de eficient.

  • Vreau să intreb și eu cum se aplica corect ceara din zahăr din sus în jos sau din jos în sus, și cum se trage cu banda în ce direcție?

    • In functie de tipul de produs (ceara sau pasta de zahar) sunt variante diferite de aplicare. Pe produs ar trebui sa fie instructiuni. Intotdeauna se trage in sensul invers cresterii firului de par.



Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.