Mezoterapie, Dermapen sau dermoporație?

mezoterapie

Ioana mi-a pus o întrebare despre Dermapen și mezoterapie: Oare Dermapen este același lucru cu Mezopen? Procedura care ai făcut-o cu Dermapen-ul se numește mezoterapie ?

Dragă Ioana,
Mezoterapia este definită în zilele noastre ca o varietate de tehnici cu nivel invaziv minim prin care anumite substanţe sunt injectate direct în piele şi ţesutul subcutanat cu scopul de a corecta problemele pielii (mai ales prin topirea grăsimilor subcutanate, pe orice zonă a corpului). În timpul procedurii de mezoterapie clasică (denumită și mezoterapie tradițională) se injectează anumite substanţe cum ar fi vitamine, acid hialuronic, aminoacizi etc și este necesară anestezie locală.

Pentru persoanele care nu doresc injectări există varianta de mezoterapie virtuală (fără ace, fără anestezie) prin care substanțele active sunt sunt introduse în piele cu ajutorul unor proceduri cum ar fi: ionizare, unde electrice, energie galvanică, ultrasunete etc.

Cea mai populară mezoterapie virtuală în Europa este dermoporația, această procedură folosește unde electrice și ionizare, iar producătorii aparatului afirmă că este cea mai eficientă formă de mezoterapie virtuală.

De obicei şedinţele de mezoterapie virtuală sunt mai eficiente dacă se realizează mai întâi o şedinţă de microdermoabraziune pentru a îndepărta stratul de celule moarte acumulate în exces şi a permite astfel ingredientelor active să pătrundă mai uşor în piele.

Notă: Dacă foloseşti săptămânal exfoliant chimic cum ar fi acid glicolic (AHA) sau acid salicilic (BHA) cel mai probabil şedinţa de microdermoabraziune nu va avea un impact atât de mare asupra pielii tale.

Dermapen-ul este o procedură de microneedling, ce cauzează microleziuni (cu ace foarte subţiri) cu scopul de a stimula producerea de colagen nou. Şi în timpul procedurii de Dermapen se aplică pe piele anumite substanţe, însă nu sunt nici injectate şi nici nu există alte metode prin care se încearcă introducerea lor în straturile inferioare ale pielii.

Pentru microneedling se folosesc două dispozitive şi anume ‘roller’ sau ‘micro pen’. În funcţie de tipul dispozitivului au apărut denumirile: Dermaroller, Dermapen, Mezopen, Micropen, Rejuvapen, MD Pen, Collagen PIN etc.

Pen este un dispozitiv cu ace fine în formă de stilou, aşa cum îi spune şi numele. Diferenţele între tipurile de pen-uri sunt mici (acele şi costurile pentru consumabile), iar în România cel mai popular este Dermapen-ul.

Multe clinici prezintă Dermapen-ul cu numele mezoterapie fracţională, dar microneedling-ul denumit la început Collagen Induction Therapy (CIT) nu este cu adevărat o procedură ce se încadrează în categoria mezoterapie.

Există clinici care nu includ Dermapen în categoria mezoterapie și recomandă mezoterapia clasică ca o completare a procedurilor de microneedling. De altfel majoritatea clinicilor recomandă combinarea diverselor proceduri și injectarea cu Botox sau fillere.

Deşi concluzia unui test din 2006 este: ‘No significant clinical or histologic changes were observed after multivitamin mesotherapy for skin rejuvenation. Multivitamin and hyaluronic acid solution facial mesotherapy does not appear to provide any significant benefit.’, există multe persoane care au urmat diverse proceduri încadrate în categoria ‘mezoterapie’ cu efecte mai mult sau mai puţin evidente.

Fiecare dintre noi este diferit şi reacţionează diferit la astfel de proceduri. Pentru mai toate procedurile vei găsi site-uri care prezintă efectele lor pozitive (prezentate uneori ca fiind miraculoase) şi site-uri care spun că în realitate nu există beneficii ce pot fi generalizate.

Atunci când alegi un anumit dispozitiv sau procedură încearcă să afli cât mai multe despre ce anume presupune procedura respectivă, care sunt efectele reale (caută studii în jurnale medicale, sunt destul de simplu de găsit online), cu ce se aseamănă sau diferă față de variantele propuse pentru acelaşi tip de problemă pe care încerci să o corectezi, care sunt costurile, câte şedinţe sunt necesare etc.

Discuția cu dermatologul care a recomandat procedura este foarte importantă, pune multe întrebări pentru a evita dezamăgirile cauzate de obicei de aşteptările nerealiste generate de reclamele exagerate şi pentru a evita orice efect advers ce ar putea apărea post procedură.

Numele procedurii este cel mai puţin important, mai ales într-o societate în care zilnic apar termeni şi proceduri care sună bine, dar nu spun nimic şi ingrediente exotice care nu aduc beneficii reale pielii.Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.