Experiența personală – Povestea tenului meu (III)

Experiența personală – Povestea feței mele (II)

La vârsta de 22 de ani lucram în Bucureşti şi aspectul tenului meu începuse să mă preocupe. După micul succes avut asupra nodulilor şi pentru că aveam acces la anumite produse am crezut că totul va fi bine în cel mai scurt timp. Am început să folosesc produsele Vichy, nou apărute pe piaţa din România, sau cel puţin aşa ştiam eu. Am încercat diverse creme, dar cu siguranţă primele în care mi-am pus speranţe au fost cele din gama Normaderm. Rezultatele au fost dezastruoase. Gelul  de spălat pe faţă îmi lăsa pielea uscată pe moment însă în 2 ore faţă mea era plină de sebum. Tonifiantul îmi lăsa pielea uscată şi mă ustura când îl aplicăm (acum ştiu de ce). Crema nu a avut nici un efect asupra pielii mele. Bineînţeles că nu mă protejam de soare.

Veneam destul de des în Timişoara şi printr-o împrejurare pe care nu mi-o mai aduc aminte foarte clar, am ajuns să cunosc o cosmeticiană (Adriana) care mi-a inspirat foarte multă încredere. Astfel, cu puţină frică, am ajuns din nou într-un salon de cosmetică crezând că este cea mai sigură metodă de a scăpa de pustulele şi punctele negre care nu conteneau să îmi apăra pe faţă şi pe care bineînţeles că le extrăgeam singură. Aveam deja câteva cicatrici destul de evidente.

Timp de 4 ani de zile Adriana s-a încăpăţânat (şi eu o data cu ea) să creadă că ea chiar poate să îmi trateze acneea. O data la 6 săptămâni urmam acest tratament care era destul de blând, nu am plecat niciodată cu răni şi a doua zi nu se vedea pe piele (în mod negativ) că am urmat un tratament cosmetic. A încercat de toate pe faţa mea: peelinguri cu enzime, măşti cu parafină, măşti cu argilă, scruburi, etc. O săptămâna după tratament faţa mea arăta binişor, mai ales că nu mai aveam pustule şi puncte negre, erau doar urmele roşii unde fuseseră acestea, însă după o săptămâna tenul meu îşi revenea la normal: pustule, papule, puncte negre şi câte un nodul o data la câteva luni, ea  nu încerca să îmi extragă nodulii.

Produse de îngrijire am început să folosesc şi ce folosea ea pentru tratamente şi anume Academie în paralel cu Vichy. După 4 ani m-am reîntors în Timişoara şi eram cu totul plictisită de aceste tratamente aşa că am renunţat şi am rămas la vechea mea metodă: dacă am chef folosesc ce am prin casă dacă nu am chef nu folosesc nimic pentru că oricum totul e degeaba. După Adriana am fost la multe alte cosmeticiene când tenul meu devenea mai încărcat şi niciodată nu s-a repetat epidosul traumatizant din adolescenţă.

La 27 de ani aveam un şantier de coordonat şi eram aproape 8 ore în praf, alimentaţie sub orice critică, fumam foarte mult şi bineînţeles nu mă protejăm de soare. Tenul meu arăta rău, dar oricum nu mai conta, erau mai importante construcţiile. Produsele pe care le foloseam au început să se diversifice, am renunţat la Vichy şi am descoperit Bioderma, La Roche Posay, etc, dar le foloseam cu aceeaşi iregularitate. Starea tenului meu nu se îmbunătăţea. Nu mă întrebaţi ce era în capul meu, eram pur şi simplu resemnată că am tenul gras şi acnee şi că asta nu se va schimba niciodată. De fapt speram că acest lucru se va schimba după ce voi avea un copil, aşa cum citisem prin diverse cărţi.

În 2008, la 28 de ani, am rămas însărcinată  şi încă mă ocupam de construcţii, în timpul sarcinii acneea mea s-a atenuat, rămăsesem cu pustule rare, puncte negre şi multe multe semne post acnee. O dată cu schimbările hormolane si cu apariţia insomniilor mi-am redescoperit pasiunea pentru citit. La început citeam foarte multe cărţi pentru mămici apoi am citit online foarte mult despre sănătate şi alimentaţie. L-am născut pe Marcus în ajun de Crăciun şi o data cu el m-am renăscut şi eu, eram deja un om care se alimenta mult mai sănătos şi care avea o idee diferită despre viaţă.

Mă preocupa din nou tenul meu şi eram încântată că arată mai bine însă dezastrul avea să se producă 3 luni mai târziu când acneea mea papulo pustuloasă a revenit. În disperare de cauza am început să aplic tot felul de remedii naturale la început, toate citite pe internet. Măşti astringente şi măşti hidratante, fără o anume logică. Apoi am început să achiziţionez produse „dermatocosmetice” pe care le foloseam 2-3 săptămâni şi la care renunţam pentru că îmi provocau iritaţii sau pentru că nu se vedea nici o îmbunătăţire a tenului. Am încercat chiar şi microdermoabraziune însă persoana care mi-a făcut acel procedeu s-a oprit după 10 minute şi a spus că tenul meu reacţionează foarte rău şi că nu poate continua. Într-adevăr, când m-am uitat în oglindă m-am speriat: obrazul îmi era aproape vineţiu. Am avut o pată mare roşie pe obraz cam 2 zile şi nu am mai încercat niciodată microdermoabraziune, nu ştiu însă dacă nu cumva cosmeticiana nu era foarte pricepută.

Tenul meu era agresat zilnic de toate produsele folosite şi mi-am dat seama că de fapt nu arată cu nimic mai bine ci dimpotrivă, acum aveam pe faţă acnee şi o dermatită seboreică inestetică ce se manifesta prin roşeaţă, descuamare şi prurit în zona sprâncenelor şi în lateralele nasului. Am observat că se agrava dacă foloseam anumite produse. Nu am fost la dermatolog pentru diagnostic sau tratament, nu am fost niciodată la un dermatolog pentru tratarea acneii.

Căutând remedii pentru dermatită am început să înţeleg că ar trebui să caut ingrediente cosmetice şi nu produse cosmetice. Încet încet mi-am dat seama că în timpul în care nu am folosit nici un produs tenul meu arăta bine decât când aveam în dulapiorul din baie o mulţime de produse prost formulate sau nepotrivite tipului meu de ten. Dermatita mi-am tratat-o cu Kelual (Ducray) şi eram deja foarte atentă la ce îmi aplicam pe piele însă eram destul de frustrată de faptul că se vorbea atât de frumos de toate ingredientele benefice, iar eu la farmacie nu găseam produse care să le conţină. Până în acea perioadă a vieţii mele am crezut tot ce scria pe eticheta cosmeticelor şi nu puteam concepe că un producator de cosmetice poate să inducă în eroare în mod voit consumatorii.

Eram ca un copil care învăţa să meargă. Am descoperit rând pe rând produsele antibacteriene (benzoyl peroxide, acid azelaic), retinozii, protecţia solară, exfolierea chimică. Am încercat foarte multe produse şi am fost foarte atentă la felul în care reacţiona tenul meu. După 3 luni pot spune fără să exagerez că tenul meu era mult mai bine, pustule aveam rare şi rămăsesem doar cu punctele negre. Regimul meu după 3 luni era relativ simplu: Curăţare uşoară dimineaţă, masca cu argilă verde pentru absorbţia sebumului, protecţie solară (de data această cu un produs fără iritanţi). Seara curăţare uşoară, Brevoxyl şi hidratare. Nici un produs nu conţinea iritanţi, iar eu mă vindecam încet şi sigur, dar de punctele negre nu puteam scăpa.

Aveam deja un bagaj mare de informaţii din domeniul cosmeticii, eram pasionată de machiaj şi am ajuns să machiez  foarte bine. Pentru că orice femeie îşi doreşte ca tenul să arate cât mai bine mi-am continuat căutările pentru a avea un ten perfect, chiar şi acum citesc la fel de mult pentru că am încă multe de învăţat şi pentru că tehnologia avansează şi în domeniul cosmetic.

Astfel am descoperit-o pe Paula, dacă nu mă înşel citeam un forum din UK unde povestea o domnişoară ce rezultate bune a obţinut cu exfoliantul Paulei. Bineînţeles că am rămas surprinsă când am văzut formularea produselor ei. În acel moment am găsit produsele pe care le-am folosit şi le folosesc în continuare, am folosit aproape tot ce produce Paula.

Cu ajutorul unei rutine zilnice pentru tenul gras acneic şi cu produse bine formulate (nu doar Paula’s Choice bineînţeles) am reuşit la 30 de ani să am tenul mixt, cu uşoare tendinţe acneice în sensul că la menstruaţie aveam o pustulă sau chiar nici una, cu semne şi cicatrici post acneice, cu pori măriţi, dar puncte negre aveam foarte puţine şi doar pe nas. După ce am folosit peelinguri cu BHA 20% nici măcar puncte negre nu am mai avut şi semnele arătau mult mai bine. În toamna anului 2010 tenul meu arăta foarte bine: rămăsesem cu petele post acneice şi cu tenul mixt care mă enerva deoarece mă machiam în fiecare zi şi zona T este destul de greu de îngrijit sub machiaj.

Aşa că am recurs la un gest dramatic care a fost o măsură impulsivă, dar atent documentată. Despre perioada următoare o să vă vorbesc în ultima parte a poveştii feţei mele.

Pragul de 30 de ani a fost foarte important pentru mine din foarte multe puncte de vedere şi tot ce am făcut de atunci a fost doar încercarea de a trăi cât mai sănătos: m-am lăsat de fumat, fac sport, mă alimentez sănătos, meditez chiar si numai 10 minute pe zi şi am grijă de mine cum ştiu eu mai bine.
Nu am povestit despre felul în care am ajuns un consumator informat pentru că nu este important, însă în tot acest timp am fost în cabinele dermatologice din UK, am participat la seminarii din domeniu, la lansări de produse, etc şi sunt abonată la foarte multe jurnale medicale. Am văzut foarte multe cazuri cu probleme ale tenului sau probleme ale pielii şi toate sfaturile pe care încerc să le dau sunt bazate în primul rând pe logică şi documentare şi mai puţin pe cazuistică.

147 comentarii

Scrie un comentariu
  • Niciodata nu am crezut mitul ca dupa ce vei face copii scapi de acnee. (Poate pentru ca nu vreau copii, si atunci nu inteleg de ce ar trb sa fiu pedepsita cu acnee:P)
    Credeam ca eu am avut probleme destul de mari cu acneea, dar comparativ cu tine , nu am avut probleme atat de mari. Si eu am fost in faza ‘ok, nimic nu merge, eu nu mai fac nimic, ma orientez eu’. Ajunsesem doar sa ma spal pe fata dimineata si seara si sa folosesc o crema hidratanta pentru ten acneic. (sa nu zic ca foloseam crema doar cand imi aminteam)
    Totusi cand am implinit 26 de ani cred ca a fost un prag pshihologic. Ai putea spune ca nu e o varsta prea ‘inaintata’, dar am zis ca gata, de acum trb sa am mai multa grija de mine. Ideea e ca vreau sa imbatranesc frumos 🙂 Am ajuns si la dermatolog, am descoperit site-ul tau si site-ul Paulei prin tine, si sper ca incet incet tenul meu va fi ok. (deja e mult mai bine) Important e ca acum stiu de unde pot sa ma informez

  • Ma regasesc in poveastea ta. Din clasa a IV-a am avut acnee, exact cand aveam mai multa nevoie de socializare..Acum am 19 ani ..Am trecut prin clipe urate,dar cu ajutorul medicului dermatolog am reusit sa imi aduc fata la lumina, insa chiar si asa de puncte negre tot nu scap chiar daca imi fac masca de argila de 3 ori pe saptama si plus un exfolian de la Bioderma si o alimentatie cat de cat echilibrata.. Am incercat si produse mai scumpe dar fara rezultat.. oricum bravo tie ca ai reusit sa iesi la lumina. Cel mai important atunci cand ai o astfel de problema este sa ai rabdare si sa fi optimist…

    • Buna Gina,
      Pentru puncte negre ai nevoie de exfoliere chimica, scrub-ul nu influenteaza punctele negre. Am o categorie intreaga despre exfoliere daca doresti sa citesti.

      • Ai un blog excelent. Faci o treaba minunata. Nu credeam ca o sa gasesc tot ce am nevoie intr-un singur loc. O sa incerc si exfolierea chimica. Multumesc frumos.

  • Am uitat sa zic, legat de Vichy: din gam Normateint am folosit doar cremele (si varianta de noapte si cea de zi) si fondul de ten. Intial, folosind cremele am observat o imbunatatire, dupa care nu mai aveau efect. Poate era doar in mintea mea… Totusi parca am gasit pe site-ul Paulei ca din toata gama ea recomanda produsul pentru spalat pe fata?
    Inca folosesc fondul de ten Normateint. Nu stiu daca ingredientele pe care le contine sunt bune, dar dintre toate cele care le-am incercat, mi-a placut textura plus ca desi este foare usor, acopera ok.
    Care este parerea ta?
    (ingredientele sunt aici: http://www.vichyconsult.co.uk/products-FDTAI001/normateint/anti-imperfection-foundation.aspx )
    Daca nu e bun nu trebuie sa-mi zici de doua ori, tocmai am facut o lista cu cateva alternative, imi trebuie doar un motiv sa le cumpar 😀

    • Buna bored,
      Vichy a schimbat total formula produselor Normaderm, cred ca acum 3 ani si gelul de curatare si scrub-ul sunt intr-adevar formulate ok.
      Daca ai alte variante renunta la acest fond de ten, contine mult alcool din pacate. Trebuie sa alegi intotdeauna produse foarte bine formulate pentru ca ele exista, nu trebuie sa te multumesti cu putin.

      • Am analizat reviewerile de pe beutypedia am ajungs la 3 variante: No7 Stay Perfect SPF 15 (am incercat doar pe mana azi dar parca nu imi place textura), MAC Studio Fix Fluid SPF 15 si Laura Mercier Silk Creme (n-are SPF). E pe lista si un primer cu SPF 40 sau 50 asa ca ultima varianta ar trb sa fie ok. (dar n-am testat inca asa ca nu stiu daca imi place textura). Daca ai si alte recomandari, voi testa weekendul asta 🙂
        Planul initial era sa termin tubul de la Vichy, dar ai dreptate, e mai bine sa renunt la el.

          • Da, am uitat ce era mai important. Nu vreau neaparat matifiere, in general fondurile de ten care matifiaza sunt ‘grele’. Plus ca tratamentul meu pentru acnee (de fapt medicul mi-a zis de curand ca de fapt e rozacea) usuca pielea, nici nu stiu daca am nevoie de ceva matifiant. Vreau ceva cu o textura lichida, cu acoperire medie. Peste fond de ten folosec concealer si dupa aia setting powder, deci nu vreau sa fiu supra incarcata incepand cu fondul de ten cand eu mai adaug atatea peste. Spui ca iti plac si altele, daca ai unul pe care il preferi celor doua let me know 🙂

          • Buna Bored,
            Acum imi place mult Sun Protection Liquid Foundation SPF 42 PA+++, dar e destul de dificil sa ghicesti culoarea si sa il achizitionezi online. Laura Mercier Silk cream este foarte bun, mai ales pentru seara cand nu ai nevoie de SPF. Clinique Even Better Makeup SPF 15. Revlon Beyond natural skin matching SPF 15. Mac Studio Fix Liquid. Si multe altele.

          • Buna Corina. In primul rând vreau să-ţi urez baftă cu cabinetul. Imi pare rău că nu sunt din Timişoara sa pot beneficia şi eu de un consult adevărat. Am citit articolele legate de alegerea fondului de ten şi înca nu am ajuns la o concluzie, deoarece eu am tenul gras şi cu ceva acnee, şi în plus ceva pete pigmentrare, deci am multe de ascuns. În prezent folosesc Vichy Normateint, de multi ani, si inainte aplic Effaclar Duo de la R.P., deoarece e mai putin agresiva. Am văzut ca ai dat câteva marci de fon de ten, dar nu stiu daca se potrivesc si pt tenul gras cu tendinţă acneică. M-ar interesa si o pudra stabilizatoare care se aplică peste f.d.t.

          • Buna Byanka,
            Ideal ar fi o pudra cu SPF. Poti alege de exemplu Physician’s Formula, Inc., Healthy Wear, SPF 50. Pudra fara SPF poti incerca MAC Blot Powder.
            Pe beautypedia.com gasesti multe review-uri despre pudre si pe makeupalley.com gasesti pareri personale despre pudre.

          • buna, in primu rand nu stiu daca mai folosesti blogu etc.. dar oricum, am dermatita seboreica, am citit ce ai folosti Ducray ok… am folosit kerium ds la roche posay, apoi bioderma ds krema etc..problema e ca tenu devine imnu la aceste creme si dupa 1 an am ajuns sa am din nou descuamare excesiva si ten lipsit de elasticitate,,am 25 ani si am folosit ca si tine la inceput o gramada de produse…sincer nimic nu pare sa ajute, mentionez ca nu am cosuri puncte negre.. nu stiu..daca ai informatii sau orice m-ar putea ajuta as fi recunoscator.

            O zi buna, Andrei

          • Andrei,
            Blogul este activ. Despre dermatita seboreica am scris articol separat. Ai nevoie de o rutina foarte bine pusa la punct si atentie mare la alimentatie.
            Iti trebuie protectie solara minerala, exfoliant cu acid salicilic si un produs cu ingredient activ pentru dermatita seboreica.
            Evita alimentele acre si fermentate, inclusiv otet si lamaie.

  • Buna… cred ca sunt in aceeasi situatie ca si tine. Sufar de acnee papulo-pustuloasa in zona obrajilor de cca un an de zile. Tin sa mentionez ca nu stiu ce a determinat-o, inainte aveam un ten exemplar, era mixt, dar nu aveam cosuri decat foarte rar, unul, dar din august anul trecut si pana in prezent, m-a terminat. Tenul meu a devenit din mixt, extrem de gras, pustulele au inceput sa apara in zona obrajilor, iar punctele negre apar si dispar, cateodata am o groaza, alteori am foarte putine, mai ales in zona barbiei si pe nas. In incercarea mea disperata de a ma vindeca de acnee, am incercat orice, de la cele mai scumpe produse cosmetice/naturiste antiacneice pana la cele mai banale masti si toate m-au iritat si mai rau. Acum 3 luni m-am speriat si am fost la dermatolog care mi-a recomandat mai sus-numitul Skinoren. L-am folosit 6 saptamani, timp in care am fost oarecum mai bine, iar in a 6 a saptamana mi-au aparut o groaza de pustule in aceeasi zona imense, care nici macar acum [la 4 saptamani dupa ce au aparut] nu au dat inapoi definitiv. Mentionez ca pana acum 3-4 luni imi storceam cosurile, dar de-atunci nu o mai fac, pentru ca am vazut ce implica. Am trecut pe Isotrexin de aproape o luna, dar nu are efect. Am luat Azitromicina [la recomandarea medicului], dar degeaba. Mai nou, am descoperit Mibazonul si Asocilin [pentru ca in incercarea mea de a ma trata, am descoperit ca si unguentele de uz veterinar trateaza acneea, poate ti-am dat o idee de articole viitoare :P], dar inca nu am testat decat Asocilin. Este foarte bun, are streptomicina, dar mare atentie pentru cei cu tenul sensibil [luati-ma ca exemplu]: la 3 zile de la aplicare, am dezvoltat o dermatita de contact violenta, cred ca nu vreti sa ma vedeti in acest moment. Dermatologul s-a speriat si a zis ca mi-am facut-o cu mana mea. Acum urmez tratament cu corticosteroizi pentru dermatita [lucru care este posibil sa imi agraveze acneea] si antialergice, iar cand se va vindeca dermatita, voi merge la dermatolog pentru a incerca altceva pentru acnee, ca pana acum nimic nu a avut efect. Am totusi o intrebare pentru ca eu maine trebuie sa ma duc la munca: ce pot folosi sa maschez dermatita [ma refer la produse cosmetice care sa nu agraveze, pentru ca se vede ingrozitor ce am pe fata ! ] ca sa pot arata ca un normal maine ? Eu ma gandeam sa aleg intre Ruboril expert si Nivea crema coloranta peste care sa aplic un strat fin de pudra pentru a parea cat de cat normala.
    Astept un raspuns, poate ai vreo idee. Multumesc mult.

    • Buna Angie,
      Niciodata nu mi-a trecut prin cap sa imi pun Mibazon pe fata, este totusi un produs ce contine 3 antibiotice de la care poti avea tot felul de reactii.
      Peste dermatita de contact nu se pune fond de ten cu siguranta. Nu stiu ce contine ruboril si nivea, dar ai mare grija cu iritantii.

      • O prietena imi recomanda constant sa folosesc Mibazon. Ea avea un cos pe luna (sa zicem), pe care il usca cu Mibazon.
        Nestiind ca de fapt despre ce e vorba am rugat-o pe mama mea sa cumpere. (aveam vreo 14 ani). Cand am vazut prospectul mi s-a parut suspect sa folosesc eu ceva facut pentru animale. Nu mai stiu daca l-am incercat, dar poate maxim l-am aplicat o data si atat…

  • Ruborilul contine urmatoarele: Compozitie:
    2% Borago Oil
    2% Sweet almond Oil
    1,5% Shea butter
    0,3% Glycyrrhetinic acid
    4% Mimosa extract – effect vasoconstrictor, protectie peretelui vascular
    0,8% Cinnamon extract � effect antibacterial
    4% Moisturising agent � effect hidratant, sporeste activitatea celulara
    5% Arnica, Cypres and Salomon – effect vasoconstrictor
    1% Chamomille extract � effect calmant si antiinflamator.
    La Nivea am cautat ingredientele si nu le-am gasit. O sa mai incerc.
    Nu ma gandeam la fdt, stiu ca e cea mai mare prostie sa imi pun fdt peste dermatita. Alte idei ai ?
    Imi cer scuze ca am scris aici, pe urma am vazut ca trebuia sa scriu la sectiunea ‘Pasagera va raspunde’.

    • Buna Angie,
      Eu iti recomand ca Ruborilul sa nu il aplici nici macar cand nu ai dermatita. Acel antibacterian si acele vasoconstrictoare sunt puternic iritante – chiar logic daca te gandesti sunt iritante. Eu in locul tau mi-as pune doar un factor de protectie colorat si bine formulat si atat.

  • Ma uit la pozele tale,si citesc ce povestesti si nu-mi vine sa cred ca ai putut trece prin atatea chinuri..dar anyway „All’s Well That Ends Well” si ma bucur ca ai avut ideea de a impartasii cu toti din jur cunostiintele tale.

  • Buna Corina
    Azi am fost la dermatolog si pentru ten si pentru par. Pt par mi-a dat ce ma asteptam, minodixil si niste pastile. Pentru ten Brevoxil , Cutaden, Ivapur de la Ivaterm (gel de curatare) si lotiunea micelara bioderma Sebium H2O. ce parere ai? Am sa revin cu un comm la Pasagera va raspunde cu ingredientele celor doua dermatocosmetice. Nu stiu de ce ma tem c-o sa-mi usuce fata. u mi-a recomandat in schimb nici o crema hidratanta, ca si cum n-as avea nevoie si mi-a zis sa renunt la Cicaplast ca aia imi poate bloca porii….

    • Buna Anca,
      Scrie-mi te rog pe mail mai bine. Nu inteleg pentru ce ti-a dat cutaden si nu inteleg de ce nu ti-a dat ce era mai important: factor de protectie si o crema hidratanta necesara peste aceste medicamente. Cu lotiunea micelara ce vrea sa faci?
      Nu stiu ingrediente Ivapur si Ivaterm.

  • Buna Corina,
    WOW, ai trecut prin multe nu gluma.
    Eu nu pot sa zic ca am trecut nici prin 10%, dar am doar 23 de ani.
    Am inceput sa am acnee pe la 12-13 ani (ca orice adolescent care se respecta 😛 ), la momentul respectiv o vedeam ingrozitor (acum stau si ma gandesc si nu era atat de grav – mici papule,pustule pe frunte si barbie, obrajii erau imaculati). Umblam la ele in fiecare zi.Nu foloseam nici un produs.Aveam tenul foarte gras in zona T si normal pe obraji.Ma spalam doar cu apa dimineata si seara.Primul produs care l-am cumparat a fost o lotiune tonica (pot sa zic ca era alcool 90%, dupa o saptamana n-am mai folosit-o, ma irita ingrozitor de mult, si, principalul motiv de fapt, nu facea nimic pentru a opri sebumul-probabil as mai fi folosit-o daca facea ceva cu sebumul;crazy).
    Pe la 14-15 ani am inceput sa acord mai multa atentie, si am cautat diverse produse care sa ma ajute.Tot cam atunci am avut o perioada cand fata incepuse sa se curete (chiar credeam ca visul urat a luat sfarsit – era de fapt doar inceputul cosmarului).
    P e la vreo 16 ani a inceput explozia – chisturi, noduli, pustule pe barbie si zona maxilarului.Dureros, inestetic (intotdeauna am fost o fire inchisa in sine si anti-sociala, dar acum devenisem mult mai mult).
    De la 17-18 ani si pana acum zona care a ramas cu acnee (chisturi,noduli, pustule) s-a mutat pe obraji-maxilar-tample.Fruntea, barbia si nasul sunt ok in marea majoritate (mai imi apar si acolo unu-doua, dar sunt din cele care se vindeca in 1-3 zile fara sa lase semne).Tenul este foarte foarte gras pe frunte si nas, si gras pe obraji si barbie.
    N-am folosit niciodata 15 produse o data.Intotdeauna am folosit cam 3-4 produse pe zi – gel spumant de curatare dimineata si seara, crema hidratanta dimineata cu SPF/fara (I know-bad), un scrub o data pe saptamana, un demachiant crema in zilele cand ma machiam.Lotiune tonica n-am mai incercat de cand cu incidentul de la 13 ani (o singura data am cumparat una de la gerovital plant acum vreo 2 ani, fara alcool, dar nu i-am vazut rostul si n-am mai luat-o).
    Am multe semne pe obraji-maxilar de la aceste chisturi, noduli.Incepusera sa se vindece cat de cat (si cu ajutorul AHA) dar acum vreo 4 luni am avut iar o explozie (incepusem sa folosesc o perie gen clarisonic- dar una cheap).Never again.
    Acum am revenit la regimul meu.Spalat delicat dimineata cu gelul spumant, aplicare crema, apoi, daca am chef, machiaj, seara demachiat cu un demachiant crema daca m-am machiat, apoi spalat delicat cu gelul spumant, aplicare gelul AHA 10%.Incepe sa-si revina.
    La scrub am renuntat acum vreo 2 ani (foloseam unul de la avon o data pe saptamana, mentolat si foarte agresiv, dar adoram cat de fina imi facea fata, dar cu siguranta imi irita pielea – cam treceam cu vederea acest aspect).Atunci am descoperit exfoliantele chimice si am cautat online.Am avut ocazia sa iau unul de pe ebay super avantajos (cred ca am dat $3 pe produsul respectiv, el normal costand vreo $37), cand am primit-o am zis ca-i apa, era exact ca apa fara miros fara culoare – are trei ingrediente – apa, glycolic acid, sodium hydroxide – Environ se numeste firma, din Australia.Dar functiona, exfolia usor pielea (cred ca am testat ph-ul la un moment dat si era pe la 3-4), si doar ce oprisem tratamentul cu brevoxyl, care imi lasase tenul usor sensibil, si descuamat; cand s-a terminat am cautat si am dat peste acne.org (paula’s choice europa nu era inca, cred) din pacate ei nu vand decat AHA, dar stiam cat de bine imi facuse lotiunea cealalta, dar vroiam ceva mai puternic (lotiunea respectiva nu specifica exact procentul doar faptul ca este „mild”) si am luat AHA-ul 10%.Acum cand se termina acesta o sa-mi iau BHA de la paula’s choice si sper sa ajute cu acele chisturi, noduli.AHA il luasem oricum cu gandul – ceva bland care sa ma scape de descuamarea lasata de brevoxyl.
    Mai folosesc si masca cu aspirina o data pe saptamana sau la 2 saptamani (o pastila amestecata cu cateva picaturi de apa) si o folosesc ca un scrub cand o spal de pe fata.
    Acum 2 ani am incercat brevoxyl (citisem de zineryt, skinoren,etc, si brevoxyl mi s-a parut cel mai sigur de folosit fara sa devin „imuna” la el dupa un timp), timp de 6 saptamani, aplicat seara.In acele 6 saptamani nu mi-a ameliorat cu nimic tenul, doar l-a descuamat, si cand treceam de la rece la cald (era iarna) fata mi se facea rosie dintr-o data.Dupa 6 saptamani am zis gata.Doua luni mai tarziu fata era aproape curata, deci cred ca mi-a facut bine, dar imi descuama fata foarte mult, si nefolosind si un exfoliant AHA/BHA, acele celule moarte imi astupau porii, si era cam o lupta in zadar.Habar n-am.Zic si eu 😀
    Din fericire puncte negre nu am prea avut niciodata.Mai imi apar cateodata pe barbie si in jurul nasului, dar dupa o masca cu aspirina si un scrub cu aceasta, dispar.
    Acum si cu blogul tau si cu informatiile care le aveam eu sper sa ajung cam intr-un an sa-mi aduc tenul spre calea cea buna.

    Apropo de Mibazon, l-am incercat si pe acesta de vreo 2 ori (mama ma batea la cap sa-l folosesc, ca fratele meu l-a folosit cand avea 16 ani, si intradevar dupa 3 luni avea fata curata) dar n-am putut sa trec peste faptul ca este foarte uleios.Contine vreo trei antibiotici, parca, nu stiu denumirea.

    Vroiam sa te intreb, de ce migreaza acneea, cel putin in cazul meu asa a fost (12-14 ani frunte-barbie, 15-17 ani barbie-maxilar, 18-acum maxilar-obraji)? Folosesc aceleasi produse, in aceeasi cantitate pe toata fata.
    Mersi, si scuze de postul kilometric.

    • Buna Irinah,
      Eu cred ca ai informatiile necesare sa te scapi de acnee, ramane doar sa le si respecti, mai ales cea cu protectia solara. Descuamarile din timpul folosirii Brevoxylului se datoreaza si acestui fapt: nu ai folosit SPF zilnic. Va trebui sa treci totusi la BHA, dupa cum bine ai spus. Si de un antibacterian ai nevoie cu siguranta, daca nu ti-a placut benzoyl peroxide poti incerca acid azelaic gel 15% – Skinoren, dar Zineryt sa nu folosesti, este eritromicina in baza de alcool.
      Mibazonul este o combinatie de 3 antibiotice intr-adevar: tetraciclina, eritromicina, neomicina. Problema este concentratia mult prea mare a acestor antibiotice si faptul ca excipientii care o fac atat de ‘grasa’ pot fi comedogenici.
      Acneea migreaza dupa cum o plimbi tu pe fata, mai ales cu scrub-uri. In loc de scrub ar trebui sa iti faci o masca cu argila, verde de preferinta, pe care sa ti-o aplici dimineata pe tenul curat.
      Seara ai nevoie de un produs hidratant potrivit tenului gras care sa contina antioxidanti, skin identical, cell communicating.
      Dar inainte de orice eu iti recomand sa iti faci o analiza la un laborator sa vezi totusi ce e cu nodulii si chisturile.

  • Am sa revin in cazul asta cu un mail. Mi-a dat micelara pt demachiere…asa a zis, sa ma demachiez cu ea. ok, cutedenul mi l-a dat explicandu-mi ca e ca o pasta de dinti care formeaza o pojghita pe pustule, si le protejeaza, si calmeaza pielea… mi s-a parut tras de par, dar ce era sa zic, doar ea e doamna doctor. Nu mi-a dat crema hidratanta, si nici pt protectie solara, si va trebui sa iau blogul la frunzarit sa vad ce mi s-ar potrivi. Nu vreau sa zic ca-mi pare rau ca am mers la dermatolog, dar brevoxil stiam si eu sa-mi iau. Si sper ca alea doua dermatocosmetice sa nu aiba iritanti, la cati bani au costat.

    • Brevoxyl se da si fara reteta, nu?
      Ivatherm are mai multe creme ‘tratament’ pentru acnee dar sunt si hidratante. Eu cred ca am incercat doua si mi-au placut. (mai mult decat Vichy de exemplu). Asta a fost acum 1 an doi si nu stiu sa-ti zic daca contin sau nu iritanti.

    • Buna Anca E,
      Ar fi bine daca nu ti-ai pune cutaden pe pustulele de acnee. Cutaden nu este pasta de dinti ci este un produs ce se recomanda in special pentru eritermul fesier pentru ca are in compozitie oxid de zinc (testat pe eritermul fiului meu si nu functioneaza). Ingredientele Cutadenului sunt: ihtiol 1,5 g, oxid de zinc 15 g, oxid de titan 6 g, extract Hamamelis fluid exprimat in substanta uscata 0,13 g, tetraborat de sodiu 0,10 g , excipienti pana la 100 g. Nu exista nici un motiv pentru care ar trebui sa iti aplici acest produs pe fata, dar sunt destule pentru care nu ar trebui. Ihtiolul este un derivat de sulf si atata timp cat tu nu ai demodex (acarian care traieste pe fata si care cand se inmulteste in exces duce la formarea pustulelor) care raspunde bine la sulf si metronidazol nu ai de ce sa iti pui ihtiol pe fata. Poti sa o intrebi si tu pe doamna doctor cum a ajuns ea la concluzia ca trebuie sa iti pui pe fata ‘”pasta de dinti” care se numeste Cutaden. Vai vai de diploma unora.

      • Am mai uitat ceva… De ce nu ti-a dat si antibiotic? Nu sunt medic si pot spune doar din experienta personala, din momentul in care am inceput sa iau Tetrlysal (http://en.wikipedia.org/wiki/Lymecycline) problemele mele cu acneea au inceput sa se rezolve. Stiu ca depinde de la pesoana la persoana, dar am inteles ca este un tratament eficient. (mai am cateva cunostine care l-au folosit)

        • Buna Bored,
          Tetrysal este o tetraciclina. Tetraciclina este un atibiotic de generatie veche la care tot mai multe persoane au devenit alergice (inclusiv eu). Pentru acnee functiona foarte bine insa in ultimii ani se prefera eritromicina si clindamicina, rezultalte sunt mai bune, alergii mai putine si bacteria P. acnes face mai greu rezistenta la ele. Mai mult despre antibiotice si acnee am scris aici.

          • Tetralysal mi-a fost prescris de medic si stau in UK, deci nu ma pot duce sa cer ce vreau eu la farmacie 🙂 Oricum, a avut efect, deci nu ma pot plange. L-am luat de 6 luni si urmeaza sa il opresc in curand. (astept trimiterea la light treatment, mi-a zis sa continui pana incep faza asta) Sper ca acneea nu va reveni cand il voi oprii.

          • Buna bored,
            Si in Romania antibioticele se dau cu prescriptie medicala, iti spuneam doar ce functioneaza mai bine pe acnee din studiile care s-au facut. Oricum dupa 6-8 luni bacteria face rezistenta si nu isi va mai face efectul antibioticul.

      • Foarte ciudat… Din experienta mea pot spune ca toate cosurile de pe fata, aparute in adolescenta si nu numai, le-am tratat cu doar cu Cutaden, si mi s-au vindecat toate. Lasam o zi sau o noapte intreaga, dupa care se uscau si cu timpul dispareau definitiv, fara sa raman cu urme. Nu mai tin minte daca doctorul sau farmacistele mi l-au recomandat. In orice caz traiam cu impresia ca se cunoaste acest lucru, ma mir sa aud ca nu s-ar aplica pe fata. In prospect intr-adevar nu scrie ca ar fi pt acest gen de probleme , dar sunt destui care o aplica unguentul pe cosuri si au rezultate foarte bune. Deci si din experienta mea dar si a altora, despre care stiu (exista si pe net destule marturii), dar si pt ca este recomandat si de unii farmacisti, ‘cat de cat’ cunoscatori in domeniu, eu zic ca merita luat in considerare ca si varianta. Si cred ca e bun datorita oxidului de titan si de zinc din compozitia lui, acestea fiind ingrediente cunoscute in retetele anti-acnee, pentru ca acestea usuca pustulele de acnee (cosurile).

        • Buna Maria C,
          Ma bucur ca ai gasit solutia ideala pentru ameliorarea pustulelor tale. Ca orice alta solutie, nu exista generalizare si nu este posibil ca acest medicament sa fie solutia pentru toate persoanele care au pustule pe piele. Sunt destui care aplica orice pe ten, de la pasta de dinti si spirt pana la Mibazon (uz veterinar) si sunt destul de multe informatii pe internet care nu au de-a face cu realitatea.
          Cred ca cititorii acestui blog pot hotari pentru ei cand vine vorba de aplicarea produselor pe ten si sper ca nu se vor lasa influentati de nici un farmacist ‘cunoscator in domeniu’.
          Oxidul de zinc si titanium dioxide pot fi folosite de putine persoane care au pustule pentru ca pot bloca porii. Sulful este extrem de iritant.
          Sfatul meu ramane neschimbat: nu va aplicati Cutaden pe fata, exista alte solutii de tratare a pustulelor.
          Apropo de marturii, exista pe net ‘marturii’ ca si-au vindecat acneea cu pasta de dinti, asta inseamna ca tot ce exista pe net este adevarat?
          Pustulele nu se usuca. O pustula este formata dintr-o colonie de bacterii, leucocite (pe care le trimite organismul sa izoleze acea colonie de bacterii si sa le opreasca din dezvoltare) si celule moarte. Ceea ce tu numesti uscare a pustulelor este cu totul altceva.

          • De acord ca nu se poate generaliza, am aflat ca pentru unii produsul nu a avut efect (fara insa sa le faca rau).
            Nu sunt de acord cu argumentul legat de sulf. Singur poate fi iritant dar nu in compozitie cu alte substante se atenueaza acest efect iritant. Ihtiolul dealtfel este un antimicrobian si antiinflamator si chiar recomandat in acnee. De ex. Dermofarmul – o crema antiacneica pe baza de ihtiol.
            http://www.farmaciata.ro/dictionar-medical/item/16851-dermofarm-crema-antiacneica-cu-ihtiol

            Cat priveste oxidul de zinc si dioxidul de titan, tocmai ca dimpotriva, cosmeticele pe baza de minerale, precum oxidul de zinc si dioxidul de titaniu, sunt recomandate si pt. ca una din proprietatile de baza ale acestora este aceea ca nu blocheaza porii, si sunt un excelent filtru UV. Pe de alta parte, e bine stiut faptul ca aceste minerale combat in mod eficient acneea, au proprietati antimicrobiene si antiinflamatoare, si se gasesc deci in multe produse cosmetice de ingrijire FACIALA. Unguentul este recomandat pt eritemul fesier, intrucat aceste minerale din componenta sa au proprietatea de a absorbi umezeala.

            In afara de aceasta, unguentul e indicat, conform prospectului, in dermatite, eczeme si iritatii ale pielii, deci aplicatii oarecum apropiate, spre deosebire de pasta de dinti sau alte produse cu care ati facut comparatie si care nu sunt dedicate tratamentului inflamatiilor al pielii. Asadar, propunerea pt acest unguent medical nu e chiar o traznaie,cum pare sa o tratati. Eu de fapt am intervenit pt ca am vazut ca v-ati exprimat categoric impotriva folosirii acestui produs pt. acnee, intrucat pe mine m-a scapat de cosuri (si destul de multi au fost multumiti de el). „Uscarea pustulelor” e o sintagma des folosita si se refera la faptul ca acestea nu mai supureaza. Am spus ca usuca cosurile pt ca asta se si intampla.

            „Sunt destul de multe informatii pe internet care nu au de-a face cu realitatea” – nu era vorba de o informatie oarecare, ci de marturii personale, destul de multe dealtfel, care nu au de ce ar fi mincinoase, ce sens ar avea?
            In industria farmaceutica (si nu numai) stim ca orice produs este mai intai testat, cu cat sunt mai multe persoane multumite de acesta, cu atat cresc sansele ca acesta sa fie recunoscut si declarat eficent. La fel, pe multe dintre produsele cosmetice e trecut numarul subiectilor testati si procentul la care s-a dovedit eficienta, deci numarul celor pt care un produs e eficient este chiar relevant pt a putea trage o concluzie. (De acord insa cu faptul ca sunt alte produse dedicate pt acnee si care sunt probabil mai eficiente, precum Zynerit. Precizarile legate de Cutaden le-am facut in acest context insa, in care este respins ca varianta, intr-un mod categoric.)

            Cat despre faptul ca cititorii s-ar lasa influentati de opinia unora sau altora, cunoscatori sau nu in domeniu ramane la latitudinea lor. (Imi permit sa fac precizarea ca farmacistii sunt, sau ar trebui sa fie,buni cunoscatori in domeniu, exista facultati de farmacie, adica au totusi niste studii, dupa medici ei ar trebui sa fie cei mai in masura sa dea sfaturi legate de produsele pe care le vand sau le prepara, nu cosmeticienii, caci nu e un produs naturist. De aceea am facut acea precizare de ‘cunoscatori’, dar intr-adevar exista posibilitatea ca unii sa greseasca, sa fie incompetenti si inteleg ca v-ati confruntat cu aceasta problema).
            Aveam insa impresia ca oamenii intra pe anumite siteuri de profil, precum acesta, pentru a afla lucruri noi, pentru a se lamuri in unele privinte, pentru a se informa si a invata din sfaturile si experienta altora. Nu imi permit sa afirm ca experienta unora este mai prejos decat a altora. Am vazut ca ati combatut si sfatul unui medic, desi inteleg nu aveti pregatire medicala de specialitate pt a exprima o opinie atat de categorica, ci este exclusiv sfatul dvs. rezultat dintr-o experienta indelungata in domeniul cosmeticii, pe care nimeni, nici eu, nu o contesta. Dar oricat de multe cunastem, niciodata nu le putem sti pe toate, e bine sa invatam si din experienta altora. Dar fiecare cum considera de cuviinta.
            (iertare pt lungimea comentariului)

          • Buna Maria C,
            Pentru ca ne lungim in comentarii cand am putea face cu totul alte lucruri, constructive si pentru ca limbajul scris lasa intotdeauna loc de interpretari, o sa scriu pe scurt:
            Experienta mea in domeniul cosmeticii este foarte scurta, sunt cosmetician din octombrie.
            Experienta mea in domeniul industriei cosmetice si farmaceutice este de 5 ani, timp in care am studiat (si o fac in continuare) jurnale medicale si publicatii oficiale ale rapoartelor medicale cu privire la ingredientele cosmetice si farmaceutice.
            Oxidul de zinc si titanium dioxid nu sunt ingrediente care vindeca acneea, sunt ingrediente factor de protectie (am scris articol despre toate aceste ingrediente – la acest punct suntem macar de acord).
            Farmacistii recomanda medicamente, cosmeticienii produse cosmetice. Nu inteleg afirmatia despre produsele naturiste.
            Zineryt este un antibiotic care are efecte doar asupra bacteriilor sensibile la eritromicina, nu este un medicament care sa trateze acneea in general. Am scris si despre el.
            Dermatite, eczeme si iritatii nu sunt acelasi lucru cu acneea.
            Nu sunt relevante afirmatiile personale gen ‘mi-am vindecat acneea cu X’. Ma bucur ca persoana respectiva a gasit produsul/medicamentul potrivit pentru problema lui, dar nu este relevant. Pentru mine sunt relevante studiile oficiale.
            Din pacate in facultatea de farmaceutica, in 2012, studentii romani erau invatati ca anumite uleiuri asigura protectie solara (si multe alte informatii la fel de eronate). Intelegi poate de ce ma feresc sa ii numesc pe farmacisti ‘specialisti’ in domeniu. Nu este vina studentului de calitatea slaba a informatiilor, bineinteles.
            Am precizat intotdeauna ca parerile exprimate pe acest site sunt ale unei persoane fara studii de medicina. Am afirmat despre sfaturile mai multor medici ca nu sunt corecte (caz concret: in timpul tratamentului cu Roaccutane medicul a recomandat folosirea Retin-a-ului sau ‘a uitat’ sa recomande folosirea protectie solare) si voi face aceste afirmatii in continuare, acolo unde consider ca am dreptate. Cititorii blog-ului stiu ca eu nu sunt medic si mai stiu ca eu intotdeauna recomand sa experimenteze si sa aleaga asa cum considera ca e mai bine pentru ei.
            Este evident ca nu pot scrie in fiecare comentariu acest lucru, de aceea e scris foarte clar in pagina About.
            Dupa cei 5 ani de studiu personal inteleg foarte bine ca nu ‘le stiu pe toate’ si ca imi va fi practic imposibil sa cunosc toate informatiile din domeniul care ma intereseaza.
            Raman la recomadarea de a nu aplica Cutaden pe fata. Bineinteles fiecare alege pentru el asa cum considera de cuviinta.
            Multumesc pentru timpul petrecut pentru a scrie comentariul.
            Sper sa gasesti pe acest blog lucruri noi si informatii care sa iti fie de folos.
            Multa sanatate!

  • Draga Pasagera,
    In primul rand vreau sa-ti multumesc pentru sfaturile pretioase pe care le citesc in postarile tale, datorita lor am ajuns sa inteleg ceea ce pana acum mi se parea de ,,neexplicat,, ( ma refer bine-nteles la acnee si la metodele gresite, nedocumentate, pe care le-am folosit ani la rand).
    Am trecut si eu prin experiente traumatizante cu cosmeticiene care ma chinuiau la propriu , pana la lacrimi, fara a avea insa vre-un rezultat. Am fost pana si cobaiul unui dermatolog, care ma indopa cu pastile si care-mi recomanda cu incredere soluti care imi ardeau fata.
    Ani la randul am aruncat bani in creme scumpe dar nepotrivite tenului meu, fara sa-mi dau seama ca eu sunt Cea care greseste: nu stiam sa citesc si apoi sa caut ingredientele potrivite, indicate.
    Am inceput sa folosesc creme cu protectie solara si prima pe care am achizitionat-o este de la Avene , lait mineral 50+.ingredientele le-am controlat cu ajutorul dictionarului recomandat de tine dar mi-ar placea sa-mi poti confirma/infirma alegerea facuta (avene aqua, titanium dioxide, isodecyl neopentanoate, c12-15 alkyl benzoate, cyclomethicone, glycerin,polyglyceryl 4 isostearate, c30-45 alkyl methicone, cetyl peg/ppg10/1 dimethicone ,hexyl laurate, alumina , aqua, stearic acid, caprylic/capric triglyceride, caprylyl glycol disodium edta, ci77492, ci77491,octyldodecanol silica dimethil silylate, sodium chloride , sodium myristoyl glutamate, sorbic acid, tocopheeryl glucoside, triethoxycaprylylsilane, xanthan gum, tetradibutyl pentaerithrityl hydroxyhydrocinnamate). Este o crema pentru ,,peaux intolerantes,, insa dupa ce o aplic, raman cu un strat albicios care se incapataneaza sa nu intre in piele asa ca il indepartez spalandu-ma . Intrebarea mea este, cum pot sa imblanzesc acest produs, cum trebuie aplicat?
    Folosesc de 2x zi skinoren, dar observ ca in zona barbiei pielea pare uscata , ce pot face?
    Iti multumesc anticipat si-ti urez mult succes in continuare!
    Romina.

    • Buna Romina,
      Esti sigura ca acestea sunt toate ingredientele produsului cu SPF? Scrie pe el si UVA sau nu? Pentru ca in lista de ingrediente pe care mi-ai dat-o nu apare celalalt ingredient mineral si anume zinc oxide, cel care protejeaza de toata gama UVA.
      Cu cat este mai mare SPF-ul cu atat va fi mai albicioasa o crema cu protectie minerala. Citeste te rog in arhiva din luna mai, gasesti articolul cu Ingredientele produselor cu SPF, acolo sunt explicate beneficiile si cum arata pe piele aceste ingrediente.
      Daca speli produsul pentru protectie solara este ca si cum nu l-ai fi aplicat. In aceste conditii este normal sa te descuamezi si pielea se va comporta tot mai rau daca folosesti produse pentru acnee fara o protectie solara adecvata.
      Am o sectiune intreaga despre protectie solara, acolo poti citi cum si cand se aplica aceste produse. Ar trebui sa te indrepti spre un produs cu ingrediente chimice, acelea nu sunt atat de albicioase, am si o lista intreaga de produse recomandate.

  • Buna corina!
    Intradevar o poveste trista, cu final fericit 😉 Cred ca multe femei au trecut prin aceste situatii din dorinta de a arata bine. Fiecare avem macar o mica problema cu tenul si foarte multe cu acneea. Daca ne uitam la filme vechi sau fotografii cu personaje din anii ’30, ’40, ’50 etc, nimeni nu avea acnee, iar acum, in zilele noastre 97% din adolescenti si vreo 70 % din adulti au acnee. Si luptam cu ea si nu mai stim ce sa cumparam (sunt sute de game de produse fara eficienta) si incercam si naturiste si medicamente si nimic. Si eu am avut momente cand m-am consolat cu ideea ca asa arat eu si nu am ce sa mai fac. Si am avut momente cand nu foloseam aproape nici un produs cosmetic (sau cat mai putine) ca tenul meu arata mai bine. Dar acum sunt pe drumul cel bun (datorita tie). Niciodata nu m-a pasionat chimia si acum mi se pare prea greu sa retin numele ingredientelor si efectele lor in combinatie cu alte ingrediente. Incet-incet o sa invat sa am grija de pielea mea cu minimum de produse si fara sa arunc banii pe apa sambetei 😉 Iti multumesc din suflet pentru informatiile care le dai si te apreciez pentru timpul petrecut aici pe blog ajutand alte fete.

  • Buna Pasagera,
    Pe ambalaj scrie ,,protezione a largo spettro UVB e UVA,, si ,,senza filtro chimico, senza profumo e senza parabeni,,.
    Multumesc pentru indicatii si pentru promptitudinea cu care reusesti sa raspunzi!
    Succese!

    • Buna Romina,
      Daca aceea este lista de ingrediente atunci produsul nu te protejeaza de tot spectrul UV, ar avea nevoie si de celalalt ingredient mineral si anume zinc oxide. Repet: daca te speli pe fata dupa ce ai aplicat crema cu SPF protectia nu mai este valabila.

  • Cand au aparut produsele Vichy am crezut ca sunt produsele „minune” care imi lipseau. Crema Normaderm pentru imperfectiuni a fost singura pe care am folosit-o cam un an , la restul am renuntat repede pentru ca nu mi se parea ca se potrivesc tenului meu. Totusi, mi s-a parut ca acea crema m-a ajutat, a redus numarul cosurilor care imi apareau si am observat ca si o parte din cicatrici s-au estompat. Dupa ce am folosit-o mi-am dat seama ca am o alunita pe obraz (nici nu stiam de ea intre atatea semne).

  • Aaaa… si fondul de ten Vichy l-am folosit o perioada mai lunga. Mi se parea ca este singurul cu o putere mare de acoperire dar probleme era ca dup cateva ora fata mea lucea ca un bec. Acum am descoperit Revlon Colorstay si raman momentan la el.

    Citind site-ul tau imi da speranta ca se pot rezolva aceste probleme care ne „dispera” pe majoritatea. Chiar nu credeam ca se mai poate face ceva, eu eram oarecum resemnata. O sa incerc sa-mi concep un program de ingrijire in functie de recomandarile tale.

  • Buna! Am citit povestea fetei tale! Te admir foarte mult ca, desi ai avut probleme cu tenul, ai reusit sa-ti intemeiezi o familie! Eu am 20 de ani si pana acum, din pacate, nu am avut niciodata o relatie serioasa…si asta se datoreaza unui singur motiv:tenului meu! Am ajuns si eu in situatia de a refuza sa ies din casa zile intregi.Ma feresc de multe ori sa vorbesc cu cineva uitandu-ma in ochii respectivei persoane de parca as fi comis o infractiune.In copilarie am fost si eu la fel ca tine, mai baietoasa…tot timpul ma jucat cu baietii, ma imbracam ca un baiat si niciodata nu puneam accent pe felul in care aratam,desi nu eram urata de loc.Pe la varsta de 14 ani mi-au aparut primele cosuri pe fata…1-2 care treceau foarte repede.Fata mea era grasa,plina de sebum…mamei mele totusi ii placea si zicea ca am fata ca de „portelan”.Insa totul s-a schimbat pe la 16 ani cand acele cosuri raslete s-au transformat in acnee…Am mers la dermatolog, mi s-a recomandat vesnicul tratament cu Skinoren si Zineryt.Nu am rezistat o saptamana cu el si i l-am dat surorii mele careia ii mergea perfect cu acet tratament.Am stat cateva luni fara niciun tratamet, ma spalam doar dimineata si seara cu un gel sa la Ivaterm si foloseam din cand in cand ceai de galbenele. Dupa aceste cateva luni, m-am decis sa merg iar la dermatolog.Atunci doctorul mi-a recomandat acelasi gel de curatare de la Ivaterm, Brevoxyl si un tratament cu antibiotice,Azitrox 500.Aproximativ un an de zile nu am mai avut probleme mari.Dar cum venea vara, stateam mult la soare doar doar sa ma bronzez ca urmele de acnee sa nu se mai vada.Si evident pana in toamna, problemele reveneau…Am mers iar la dermato,iar acelasi tratament cu antibiotice care dadeau rezultat doar pe terment scurt.Apoi doctorul mi-a recomandat niste analize pentru a fi sigur ca-mi poate da Roacutane insa mi-a fost teama sa iau aceste pastile…Am ramas la tratamentul cu Brevoxyl, gel de curatare si o apa termala.Dar din pacate fata mea este destul de uscata pentru ca imi este foarte teama sa folosesc orice fel de crema hidratanta pentru a nu agrava problemele tenului meu.Nu am avut niciodata o acenee foarte urata, dar e deranjanta iar in urma ei lasa multe pete care imi trec foarte, foarte greu,chiar in cateva saptamani bune…Momentan am 2-3 cosuleti pe barbie, 2-3 cosuri pe fiecare obraz, destule pete pe obraji iar de puncte negre nici nu mai vorbesc!…Te rog, recomanda-mi o crema hidratanta buna si o crema pentru protectie solara! Tin sa precizez faptul ca am o alimentatie perfect sanatoasa, analize la sange perfecte…Mersi mult!

    • Buna Adina,
      In primul rand te rog citeste toata sectiunea de acnee si apoi articolul despre foliculita. Iti recomand sa nu mai iei antibiotice fara o analiza din pustule.
      Pentru a trata cateva pustule razlete Benzoyl peroxide (Brevoxyl sau alta forma) este excelent. In combinatie cu un produs cu spf (vezi lista de recomandate), un exfoliant cu BHA (necesar si nu optional) si cu un produs hidratant (sunt multe in lista, dar incearca Paula’s Choice Skin Balancing Moisture Gel) vei avea rezultate foarte bune.
      Despre toate de mai sus poti cauta in site cu motorul de cautare.

  • Am citit articolele.Produsele de la Paula’s Choice cum ar fi exfoliantii cu BHA contin hidroquinona?Pentru ca eu am tenul gras si am citit pe blogul tau ca AHA se foloseste mai mult la persoane cu ten uscat sau normal.
    Vreau sa iti multumesc pentru toate raspunsurile pe care mi le-ai dat si sa te felicit pentru treaba excelenta pe care o faci cu blogul tau!!!!Multumesc!!!

    • Buna Cristina,
      Nu stiu ce te face sa crezi ca produsele cu BHA contine hidroquinona. Produsele cu BHA contin BHA si cele cu BHA si hidroquinona contin BHA si hidroquinona, scrie pe fiecare produs ce contine si pentru ce se foloseste. Exista si produse cu AHA si hidroquinona, poti consulta si site-ul Paulei. Repet, despre pete am scris un articol cu toate informatiile necesare.
      Nu inteleg intrebarile tale, scuza-ma. BHA se recomanda pentru ten gras si AHA pentru ten normal si uscat insa nimeni nu te opreste sa folosesti BHA pe ten uscat si AHA pe ten gras.

  • Draga Corina,am 32 ani si tenul meu a experimentat pana la aceasta varsta foarte multe produse,de la cele mai banale pana la cele mai scumpe posibile dar nu intotdeauna cele mai bune…De patru luni testez IPL pe fata pentru hirsutism dar fara nici un rezultat inca.Pielea este uscata pe fata dar si pe restul corpului oricat de multe produse as folosi.mai am si niste nesuferite de puncte negre pe care le zgandarasc eu si se transforma in cosuri de toata frumusetea care lasa urme bineinteles…dupa ce m am documentat cat de cat de la tine m am hotarat sa mi cumpar gama resist de pe site ul Paulei.Ce ma sfatuiesti sa fac?Pot folosi gama asta?Multumesc anticipat!

    • Buna Flori,
      Sincer, patru luni pentru a vedea rezultate mi se pare cam mult, dar nu sunt cunosc prea multe despre hirsutism. Ai gasit cauza acestei afectiuni?
      Poti folosi cu incredere produsele din gama Resist, dar degeaba vei folosi cele mai bune produse daca singura iti faci rau.
      Pentru puncte negre ai nevoie de exfolianti in fiecare zi, citeste te rog sectiunea despre exfolianti.

  • Buna din nou, Corina.

    Ai spus in articolul tau ca ai scapat de puncte negre cu ajutorul unui BHA 20. De unde il pot procura si eu si cu se foloseste? Multumesc mult

    • Buna Raluca,
      Ameliorarea punctelor negre a inceput in cazul meu cu ajutorul BHA-ului 2%, iar daca nu ai incercat niciodata acizi exfolianti iti recomand sa incepi cu concentratii mici de 1-2% nu cu peelinguri de 20%.
      Peelingul BHA 20% pe care il am este de la Bravura London, se foloseste conform instructiunilor din documentatia care il insoteste. In Disclaimer am scris cum poti cauta in comentarii, cauta despre acest peeling, am mai vorbit de cateva ori.

      • ups!!! scuze, ai dreptate! am remarcat (ce coincidenta) ca ai mai vorbit de peeling cu 20% si in alt articol, am inchis pagina, nu mai stiu unde 🙂

        doamne ce pofta mi-ai facut de BHA , nu sunt acasa sa ridic coletul care ma asteapta la posta, si pana luni musc lantul :). mai urmeaza sa imi fac si o cremuta de fata cu putini emolienti, fara parfum, si plina de bunatati… daca incep tratamentul cu BHA ar fi intelept sa pun in crema si 1.3% vit A palmitate (INCI Retinyl Palmitate; Caprylic/Capric Triglyceride; Tocopherol), sau as exagera? contine 1 million IU per 1ml.

        a propos de mersul la cosmeticiana ci refuarea produselor cu iritanti, ar fi tare interesant sa imi fac eu gama de produse cu care sa ma prezint la salon, si sa le foloseasca pe ale mele. oare cata lume ar face asta, oare ar fi deschise la asa ceva doamnele cosmeticiene? cand am fost la tratament, am fost lasata sa pozez gama de produse cu care am fost tratata. m-as baga la formulare, ca sa ma exprim usor trivial, pentru ca si asa am gramada de ingrediente, dar nu stiu cum ar reactiona cosmeticiana :).

        • Buna Simona,
          Da, BHA-ul poate avea efecte pozitive extraordinare.
          Nu e problema sa folosesti retinoizi in timpul tratamentului cu BHA, iar forma pe care doresti tu sa o aplici e cea mai slaba oricum. Eu folosesc BHA 2%, AHA 10% si Differin cu rezultate foarte bune. Ideea este ca formele de retinoizi sunt foarte instabile, dar retinyl palmitate e mai usor de folosit fata de retinol de exemplu.
          Sincer nu cred ca ar trebui sa comenteze nici o cosmeticiana ca aduci produsele de acasa, dar s-ar putea sa iti spuna ca ele nu lucreaza cu acele produse pentru ca nu le cunosc, desi nu ar trebui.
          De curiozitate, care este cel mai bun produs pe care l-ai facut si pe care l-ai recomanda? Poate facem schimb de produse, m-ai facut curioasa acum 🙂 Eu fac mixuri de uleiuri pentru ten, corp si mai ales uleiuri de barberit pentru barbati (se folosesc in loc de spuma/gel de ras, tin loc si de balsam).
          Am un comentariu aici de la Ioana, o sa ii raspund, e ultimul, poate te intereseaza si pe tine 🙂 https://pasagera.ro/lista-cu-produse-exfoliante-chimic.html

  • Pe scurt, căci scriu de pe mobil , cel de care sunt acumsuper incantata este un facial foamer, in care surfactanti sunt SCI si CAPB (cocamidopropyl betaine), plus decyl glucoside sau babassuamidopropyl betaine. Plin de suc de aloe vera, hidrolat de musetel, ceva apa, evident, glicerina, extract hidrogliceric de ceai alb, verde si honeybush, proteine de grâu, honeyquat. Ph corectat cu acid citric pana in jur de 5.5-6, colorat natural cu extract de struguri (rezultatul e purpuriu, Inci este vitis vinifera extract, si abia ce l-am folosit, la variantele anterioare am lăsat culorile ingredientelor). Conservat cu germall plus. Imu place ca amestecul e bland, nu simt ca imi usuca pielea. Nu prea mă machiez, așa ca nu am multe de eliminat. Imi place textura f cremoasa, imi place sa pun spuma pe pielea neumezita, sa o masez puțin si apoi sa mai vin cu extra apa pentru clabuci. Am fost si sunt Dana sapunului Handmade pentru fata si corp, pt corp inca mai folosesc, pielea mea se simte excelent. Insa, descoperind ce pot adauga in foamer (am omis panthenolul, e nelipsit la mine in creme si balsam de par), am decis ca trec cu arme si bagaje fata la spuma noua.

    Ce imi iese minunat pentru parul meu, samponul solid (unde folosesc tot surfactanti, plus monoi de tahiti si alte bunatati), este balsamul pr par. Al meu e cu fir subtire, fragil si vopsit blond. Si uscat. Așa imi permit sa imi creez balsamul de par fix cum imi place. Cu proteine de ocazia, matase, pantenol din belsug, monoi (il ador), cetac, btms cat imi place . Si parfumul preferat, daca mă satur de monoi. Imi place sa simt parul parfumat.

    Crimele de corp si mâini le-am preferat simple, acum experimentez mult pt fata: diferite emulsifianti , diferite procente… Încerc sa gasesc echilibrul intre fluditatea cremei si % de emolienti. E fascinanta activitatea :))

    Eu am inceput de fapt totul pornind de la o iritatie de Scutecele ce a trecut doar cu un amestec ochiometric de ceara de albine, ulei de cocos, unt de shea si ulei de migdale dulci. Apoi am continuat cu amestecuri anhidre iar acum, in afara de gelul cu BHA si produsele cu SPF, imi fac singura tot. Pt buze, fata, corp. Avantajul concediului de îngrijire a copilului :))

    Sunt fan uleiuri esentiale, cu parcimonie, dar sunt dispusă sa Aplec urechea si sa testez sa vad cine si fara. Rau nu are cum sa fie, sper eu :)))

    Daca o sa ai chef sa facem cândva un swap, ar fi mega fun :)) imi plac provocarile, trebuie sa recunosc, nu m-as da in laturi la a pune in practica o idee noua :))

    Dar vorba cantecului. Om trai si om vedea :)))

    • Buna Simona,
      Mi se pare fascinant ce faci, eu mai mult de mixuri de uleiuri si masti faciale nu am progresat, dar nici nu as avea timp sa fac experiente.
      Cu mare drag facem schimburi de produse, de fapt eu as cumpara un produs anume, nu l-am gasit inca pe cel ideal. Eu am nevoie de un produs bland care sa curete pielea (foarte usor uscata) de pe corp a baietelului meu de 3 ani si jumatate. Refuz sa platesc aproape 100 de lei pentru produsele din farmacii (de fapt unul singur mi s-a parut ok) si acum folosesc Jason Naturals doar ca nu imi place ca nu face spuma suficienta, e gel si nu se spumeaza bine si mai mult il irosesc. Uite-i ingredientele:
      Aqua (water/eau), cocamidopropyl betaine, sodium lauryl sulfoacetate, glycerin, aloe barbadensis (aloe vera) leaf juice*, chamomilla recutita (matricaria) flower extract, camellia sinensis (tea) leaf extract, echinacea angustifolia root extract, rose canina (rose hip) fruit oil, lauryl glucoside, stearyl citrate, sodium chloride, sodium sulfate, citric acid, benzyl alcohol, potassium sorbate, sodium benzoate.
      Eu te-as incuraja sa faci din pasiunea ta o fapta buna si sa incepi sa comercializezi aceste produse, le voi promova cu drag daca sunt bine formulate si din cate imi dau seama nu va fi problema cu formula (stii ca eu nu sunt deloc fana ulei esential pe piele). Sunt foarte multe persoane care chiar nu au optiuni de produse bune si la pret rezonabil.
      Apropo, cu ce ai conserva un mix de uleiuri care au valabilitate diferita de la deschidere? Eu am folosit wheatgerm oil pentru asta, ai o idee mai buna, fara sa influentez in nici un fel produsul final?

  • Pentru ca asa cum am spus in alt comentariu, abia acum citesc articolele tale, am citit cu sufletul al gura tot ce ai scris aici. ma regasesc atat de mult ! Si eu am revenit (zic eu) de la o acnee si ten gras la un ten mixt cu „monstruleti” ocazionali. Totusi, nu sunt atat de informata ca tine, cred doar, ca am avut noroc de un dermatolog bun. Intre timp, am inceput sa-mi cunosc tenul, reactiile si nevoile lui.
    Pentru mine fdt Vichy Normaderm a fost un dezastru, imi lucea fata de la el mai tare ca de la orice alt produs. De curand am primit noua crema Vichy Normaderm anti-imperfectiuni (i s-a facut atat de multa reclama peste tot) si inca mi-e frica sa o desigilez. :))
    Cred ca din amintirile mele de acum 6-7 ani, cel mai mult m-au ajutat in lupta cu acneea Brevoxylul si gama Sebamed.

  • Ma uitam pe ingredientele cremei effaclar k, la roche posay: Water, DI-C12-13 Alkyl Malate, Cyclohexasiloxane, Propylene Glycol, Aluminum Starch Octenylsuccinate, PEG-100 Stearate, Glyceryl Stearate, Cetyl Alcohol, PEG-4 Dilaurate, PEG-4 Laurate, Zinc PCA, Sodium Hydroxide, Capryloyl Salicylic Acid, Xanthan Gum, Acrylates/C10-30, Alkyl Acrylate Crosspolymer, Iodoproponyl Butylcarbamate, PEG-4, Farfum/Fragrance.
    Vreau sa te intreb daca ZINC PCA este si el un iritant. Nu l-am gasit in dictionar in aceasta forma si nu ma pricep foarte bine. Multumesc !

    • Buna Loredana,
      Zinc PCA este zinc salt of L-pyrrolidone carboxylic acid, pe romaneste sare de zinc a acidului l-pirolidon carboxilic. Nu este un ingredient iritant.

    • Buna , am citit ce ai scris si vroiam sa te informezi mai bine asupra PEG- ului, eu evit cu orice preț cosmeticele , șampoanele, cremele, ce conțin acest component

  • Buna Corina,

    Dupa aproximativ o luna de citit bolgul tau( in pauzele de la serviciu), m-am hotarat sa iti scriu si eu ,sperand ca poti sa ma ajuti cu ceva sfaturi. Tenul meu are multe probleme cu acneea, dar cele mai deranjante sunt chisturile si noduli de pe fata(mai putin pe frunte). Pustule am ici si colo, mai ales in perioada aceea a lunii. Acum am 36 de ani, dar duc acesta batalie de la varsta de 14 ani; bine cu multe momente de pauza( ba din cauza ca nu mai imi pasa, ba cand am nascut si altele).
    Am fost si la medic cand aveam in jur de 15-16 ani, dar mai bine nu ma mai duceam. Am fost la cel mai renumit doctor dermatolog din oras, in acea perioada, dar si-a batut joc de mine la modul cel mai urat. A considerat de cuviinta sa imi cauterizeze acele chisturi, spunandu-mi ca a doua zi nu mai am nimic. Nu mi-a expicat deloc ce inseamna acest lucru si dupa ce am trecut prin niste chinuri groaznice, am ramas cu niste cicatrici de toata frumusetea, care mi-au marcat adolescenta si toata viata pana in prezent. L-am urat pe acest doctor toata viata mea. Am ajuns dupa niste ani sa ii cer socoteala pentru ce mi-a facut, dar bineinteles ca nu a recunoscut ca mi-a facut el acele cicatrici. Dupa niste ani am incercat si la cosmetica, dar in afara de niste masti cu argila, nimic spectaculos nu s-a intamplat. Si am mai capatat o iritatie de la o crema spactaculoasa( toata lumea era multumita de ea) , numai mie mi s-a umflat fata cu ochi cu tot, de nu mai vedeam pe unde merg…. In fine, ideea este ca dupa atatia ani si alte incercari esuate sunt in aceeasi situatie.
    Rugamintea mea este daca poti sa imi spui ce produs anibacterian este potrivit pentru chisturi si noduli, deoarece am citit ca Brevoxyl sau Skinoren sunt inducate in cazul pustulelor mai degraba. Si daca pot gasi sa cumpar din Romania produse cu adevarat eficiente pentru curatarea tenului, pentru ca cele de la Paula’Choice nu mi le permit. Uitasem sa iti spun ca in afara de chisturi si noduli fata mea este plina si de puncte negre. Eram asa de increzatoare cand am gasit blogul tau ca voi reusi sa imi rezolv problemele, si dupa ce am citit, si am citit, am constat daca nu ai un buget considerabil nu prea ai sanse de reusita. Poate ma insel. Am citit toate articolele tale despre produsele din tara si toate contin parfum, pe care tu il ai scris cu rosu, deci nu sunt ok. Totusi poate imi poti da niste sfaturi.
    Am incercat sa fac si o lista de produse in functie de rutina zilnica de ingrijire dar nu este gata. Poate sfaturile tale ma ajuta sa o finalizez si apoi ti-o impartasesc sa imi dai ok-ul . 🙂
    Iti multumesc foarte mult. Sper sa fi fost cat de cat coerenta in ce am scris si sa nu te fi deranjat in vreun fel.

    Cu multa consideratie,
    Dana.

    • Buna Dana,
      Ai facut analiza bacteriologica din acele chisturi?
      Daca ai citit articolul despre alegerea produsului pentru curatarea tenului, ai vazut probabil ca am spus ca, in cazul in care parfumul este in concentratie foarte mica, este foarte putin probabil sa aiba impact asupra pielii.
      Alte antibacteriene nu gasesti in afara de Brevoxyl si Skinoren, problema este ca antibacterienele nu au putere de patrundere, dar eu zic sa incerci Brevoxyl, e posibil sa aiba efect (aplicat doar pe chist sau pustula, nu pe toata fata). Citeste te rog indicatiile de folosire descrise in blog.
      Sigur, te pot ajuta sa iti contruiesti rutina de ingrijire. Spune-mi la ce te-ai gandit si iti spun parerea mea.

      • Buna Corina,

        Multumesc mult pentru raspuns. Nu am facut inca analiza bacteriologica. Am sa merg sa o fac. Intre timp ïncerc sa fac lista de produse si revin cu informatii complete. Pot sa iti spun ca ultima data am folosit produse de la Pharmaceris( demachaint si fond de ten–le-am gastigat la un concurs). Am fost destul de multumita de ele. Demachiantul nu il am la mine si nu iti pot da ingredientele, dar poate poti sa imi spui daca fondul de ten este ok sa il folosesc in continuare.
        INTENSE COVERAGE MILD FLUID FOUNDATION with extended life SPF 20.
        Ingredients(INCI): Aqua, Cyclopentasiloxane, Glycerin, C12-15 Alkyl Benzonate, Cyclohexasiloxane, Vinyl Dimethicone/Methicone Silsesquioxane Crosspolymer, Butylene Glycol, Ethylhexyl Methoxycinnamate, Pentaerythrityl Tetraisostearate, pentylene Glycol, Titanium Dioxide, Cetyl PEG/PPG-10/1 Dimethicone, Polysilicone-11, Polyglyceryl-3 Polydimethylsiloxyethyl Dimethicone, Polyglyceryl-4 Isostearate, Magnesium Sulfate, Butyl Methoxydibenzoylmethane, Dimethicone, Aluminum Hydroxide, Stearic Acid, Niacinamide, Propylene Glycol, Candelilla Cera, Triethoxycaprylylsilane, Lonicera Caprifolium (Honeysuckle) Flower Extract, Lonicera Japonica (Honeysuckle) Flower Extract, Sodium Hyaluronate, Silybum Marianum ( Lady’s Thistle) Extract, CI 77891 (Titanium Dioxide), CI 77492, CI 77491, CI 77499. PRESERVATIVE, PARABEN AND FRAGRANCE -FREE FORMULA.

        Si apa micelara de la Yves Roche dupa ce ma demachiez. Aceste produse le folosesc acum.

        Cu multa consideratie,
        Dana.

        • Buna Dana,
          Fondul de ten e ok. Apa micelara e ok, contine doar parfum in concentratie mica. Sa o limpezesti de pe piele. Dupa demachiere trebuie sa folosesti un produs pentru curatare solubil in apa pentru a indeparta toate rezidurile de machiaj si ingredientele demachiantului.

          • Extractul de honeysuckle … Eu stiu ca asta conține in mod natural parabens si e fol de multe ori ca si conservant. De ce oare e marketat parabens free?

          • Buna Simona,
            Pentru ca sunt putini care stiu ca extractul de honeysuckle contine parahydroxy benzoic acid, o substanta chimica identica cu parabenii, cu aceiasi structura chimica si aceleasi reactii chimice.
            Parahydroxy benzoic acid este substanta care a inspirat chimistii cand au creat parabenii. Chiar si numele parabenilor a fost inspirat din substanta prezenta in extractul de honeysuckle.
            Pe scurt, parahydroxy benzoic acid este un paraben, sau parabenii sunt parahydroxy benzoic acid cu diverse grupuri de substante (metil, butil, etc). Cum zic englezii: if it looks like a duck, it quacks like a duck…then it’s a duck 🙂
            Nu e nimic in neregula cu parabenii, dar e urat sa induci in eroare consumatorii listand un produs: ‘paraben free’ atunci cand intr-un ingrediente exista substante cu structura chimica identica cu a parabenilor. Nu sunt singurii, exista multi producatori care fac acelasi lucru.

  • As vreau si eu un sfat din partea ta; vreau sa incep tratament cu retin A, atat pentru pustule( imi apare cate una de obicei in perioada menstruatiei), cat si pentru semne (am avut probleme mai mari, dar dupa 1 an de anticonceptionale am scapat, insa nu definitiv).
    Ce crema hidratanta sa folosesc ( de la roche posay effaclar H sau Duo sunt ok?)

    • Buna Krys,
      Nu, nici una dintre cele doua creme despre care ma intrebi nu contin ingrediente care sa asigure o hidratare corecta. Citeste te rog despre cum se asigura hidratarea pielii in articolul dedicat subiectului respectiv.

  • Multumesc!
    Printre multele forumuri citite, site uri cautate , articole rasfoite, mi s a parut cel mai practic si mai din realitate comentariu. M am regasit , asa si e cu cat am mai putine produse cosmetice cu atat tenul meu arata poate mai bine sau la fel. Am renuntat vara aceasta sa mai cumpar tot ce se gaseste pe piata si m a aflat in aceeasi situatie dak as fi intrebuintat acele prod.
    Ideea este ca tocmai ce imi doream sa trec la Vichy, dupa bioderma, avene, eucerin, si inca o gama.Tare mi e teama ca voi avea o dezamagire.
    Astept un sfat , dak se poate o discutie!

    • Buna Alina,
      Daca esti din Timisoara putem purta o discutie la cabinet, in octombrie o sa deschid cabinetul de consultanta cosmetica.
      In principiu, nu pune toate produsele unei companii in aceiasi categorie de calitate. Nu conteaza producatorul, conteaza doar lista de ingrediente si produsul finit care trebuie sa fie potrivit pielii tale si afectiunilor cutanate pe care le ai.
      Am analizat chimic cateva produse ‘dermatocosmetice’, gasesti review-uri in categoria de review-uri.

  • offf..cate fete cu probleme. eu nici nu stiu cum sa incep..pe langa voi , sunt un caz mai simplu. de ceva timp „ma lupt” cu iritatiile in zona barbiei.am folosit tot felul de produse( skinorent, isotrexin,advantan, vichy….) si degeaba. de cateva zile mi-am cumparat gel de curatare, lotiune tonica si crema vichy normaderm tri-active. in primele zile am vazut o diferenta mica, dar acum dupa 5 zile mi s-a iritat toata fata..nu stiu cum sa mai procedez. ma gandesc sa mai astept cateva zile si sa le incerc iar. ce ma sfatuiti?

    • Buna Louisa,
      Skinore, Isotrexin, etc nu sunt medicamete pentru iritatia pielii, dimpotriva, ele irita pielea.
      Trebuie sa renunti la produsele care iti irita tenul. Te sfatuiesc sa citesti articolul despre ingrijirea tenului iritat, sa nu iti atingi pielea cu nimic.

  • draga pasagera,
    Daca esti intr-adevar atat de cunoascatoare in ale cremelor si cosmeticii arata-ne o poza cu tine nemachiata ca sa vedem daca poti fi un model si ai transpus pe chipul tau toate cunostintele tale ca asa cu o tona de machiaj oricare arata bine!

    • Buna Maria,
      Trebuia sa vii la intalnirea de la Bucuresti, acolo ma puteai vedea. Realitatea ‘spune’ mai mult decat o gramada de fotografii, ar trebui sa stii asta.
      Si ar mai trebui sa stii ca acesta este un blog personal.

    • Maria, eu am vazut-o pe Pasagera – cu machiaj. Un machiar fin si frumos aplicat, nu tone de pudre. Un machiaj purtat probabil jumatate de zi, in caldura. Doar in poze si la TVmachiajul ascunde atat de bine imperfectiunile, in realitate oricum se mai vede cate ceva. Daca avea sau nu cicatrici post acneice, eu nu le-am remarcat, dar sa stii ca intr-adevat tenul sau arata foarte bine. Banuiesc ca fetele care au fost la intalnirea din Bucuresti au avut ocazia sa o vada mai bine si indeaproape.

      sincer, eu de cand am inceput sa respect mai mult regulile pe care ni le propun Pasagera si Paula Begoun si echipe ei, am un ten care se simte mult mai bine. Imi va lua mult timp sa il imbunatatesc, dar am vazut ca se poate si chiar cred ca evitand potentialul iritant (cunoscut ca iritant, nu folclor), nu poti sa faci decat un bine tenului. Apoi, daca urmaresti explicatiile pe care le poti citi in cadrul iverselor proceduri sau produse sau ingrediente, cred ca vei intelege mai bine de ce rutina aceasta poate aduce acele beneficii pielii. Nu e o munca usoara, aceast adocumentare. dar merita fiecare minut petrecut in a te intelege. Pentru ca vorbim de pielea ta, cu care te nasti si pe care trebuie sa o cunosti si sa o ingrijesti – e doar cel mai mare organ al corpului!

      cat esti tanara, la 20 de ani, nu prea te intereseaza , decat , cel mult, sa scapi de cosuri. Adevarul este ca maturitatea ne aduce cu ea mai multa aplecare catre ingrijirea corecta si vedem cu ochii nostri semnele pe care le lasa pe corpul nostru excesele tineretii cand „nimic nu ni se poate intampla”



Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.