Ce cauzează acneea papulo pustuloasă?

Interacţiunea dintre o serie de factori fizici duce la îroşirea şi inflamarea foliculului care se finalizează prin apariţia unei pustule.

Factorii majori care contribuie la apariţia acneei sunt:
1. Activitatea hormonală (controlează glandele sebacee) –  în această categorie intră și sindromul ovarelor polichistice;
2. Producţia exagerată de sebum de către glandele sebacee;
3. Descuamarea necontrolată a celulelor moarte ale pielii de la suprafaţa ei sau din interiorul porilor  datorată exfolierii excesive sau lipsei de exfoliere;
4. Înmulţirea bacteriei P.acnes în exces în interiorul foliculului;
5. Iritaţia;
6. Reacţii la cosmetice, medicamente sau mâncare (foarte rar).

O pustulă se formează astfel: în interiorul porului, în condiţiile unui exces de sebum şi a unei cantităţi însemnate de celule moarte existente în por, bacteria Propionibacterium acnes se înmulţeşte rapid. O dată cu această reproduce a bacteriei porul se irită şi se inflamează.

În mod normal sebumul părăseşte porul şi se topeşte în mod imperceptibil la suprafaţa pielii ajutând pielea să fie hidratată. În mod excepţional porul devine supra încărcat cu sebum, celule moarte şi bacterii, iar rezultatul este o papulă. Această papulă se rupe în interior şi tot conţinutul ei (sebum, celule moarte, bacterii) se împrăştie în ţesutul înconjurător şi leucocitele care până atunci au stat la baza papulei se îndreaptă spre suprafaţa ei transformând-o într-o pustulă. Pustula este o papulă cu puroi. Puroiul „este lichid patologic, seros şi opac, constituit din globule albe, alterate sau nu, din celule ale ţesuturilor învecinate supuraţiei şi din bacterii, vii sau moarte. Puroiul este mai mult sau mai puţin gros şi grunjos. El este susceptibil să formeze un abces, colecţie de puroi într-o cavitate sau într-un ţesut.” (dicţionar medical).

Acum că ştim cum se ajunge la acnee întrebarea cea mai importantă este: cum putem controla toţi aceşti factori?

4 comentarii

Scrie un comentariu


Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.