Categoria Ingredientele produselor cosmetice

1
Protecție solară minerală vs protecție solară sintetică
2
Cum aleg produse cosmetice pentru petele solare
3
Este linalool citotoxic doar dacă rămâne pe piele sau și dacă se clătește?
4
Să aleg produse cosmetice naturale, organice sau sintetice?
5
Tipuri de zinc oxide în produsele protecție solară
6
Parafină lichidă în produsele cosmetice
7
Categorii de ingrediente cosmetice și proprietățile lor
8
Retinoizi. Retinol. Alte derivate de vitamina A – Anti aging, anti acnee și antioxidanți
9
Despre produsele destinate creșterii genelor
10
Ingredientele produselor cu factor de protecţie

Protecție solară minerală vs protecție solară sintetică

protectie solara minerala
Ai auzit de multe ori vorbindu-se despre protecție solară minerală sau protecție solară sintetică, dar nu știi care variantă este mai potrivită pentru tine?

Cunoașterea particularităților filtrelor solare îți poate ușura alegerea, dar nu uita că protecția solară trebuie aplicată pe piele pentru a afla dacă îți este sau nu potrivit produsul respectiv.

Diferența între produsele cosmetice cu protecție solară, în afară de tipul de ten pentru care sunt formulate, este tipul de ingrediente filtru solar ce asigură protejarea pielii de radiațiile solare.

Cele mai multe produse cu SPF conțin filtre solare sintetice, fiind mai accesibile si mai ușor de integrat în formule. Există produse însă și produse cu protecție solară minerală și produse care conțin o combinație între filtre minerale și filtre sintetice.
Produsele cu protecție solară sunt disponibile în diverse texturi: lichid, cremă, emulsie, fluid, baton solid și diverse culori: albe, albastre sau diverse nuanțe neutre pentru a estompa culoarea albicioasă pe care o au uneori filtrele solare.

Citește mai departe

Cum aleg produse cosmetice pentru petele solare

Când alegi produse cosmetice pentru petele solare, trebuie să iei în considerare că estomparea petelor presupune câţiva paşi esențiali:

  1. Protecţia solară – Primul pas şi de altfel cel mai important este protejarea zilnică și corectă de radiaţiile solare, cauza apariţiei petelor.
  1. Oprirea producerii excesive de melanină (pigmentul natural al pielii) – cu ajutorul ingredietelor inhibitoare de melanină
  1. Îndepărtarea celulelor moarte (hiper pigmentate) şi stimularea regenerării celulare pentru a aduce la suprafaţa pielii celule sănătoase – cu ajutorul exfolianţilor chimici
  1. Uniformizarea culorii pielii și îmbunătățirea funcțiilor celulare – cu ajutorul ingredientelor cell communicating

Citește mai departe

Este linalool citotoxic doar dacă rămâne pe piele sau și dacă se clătește?

linaloolÎn 21 august, Pitpalache a pus următoarea întrebare la care am răspuns mai jos mai ales pentru că și eu mi-am pus unele din întrebările ei:

Buna, Pasagera! Este linalool citotoxic doar dacă rămâne pe piele sau și dacă se clătește? Am vazut ca îl am în deodorant; l-am mai avut de curand și în ața dentară, șampon și gel de duș, dar momentan folosesc altele, fără linalool. Ce înseamnă exact faptul că e citotoxic? Efectul e local (o să-mi fie afectată pielea din zona axilei) sau intră în organism și omoară celule pe-acolo?

Știu că oricum e iritant și ar trebui evitat, dar asta mi se pare mai grav. Multumesc!

La data la care scriu acest articol linalool a ieșit din incidența substanțelor citotoxice și este declarat substanță cu potențial alergen și iritant (unul din cei 26 de alergeni cunoscuți din ingredientele cosmetice) la anumite concentrații. Linalyl acetate nu este declarat potențial citotoxic. Cele două substanțe sunt componentele principale ale uleiului esențial de lavandă.

Citotoxic este acel element care are efecte toxice asupra celulelor vii, efecte manifestate prin diverse mecanisme de acțiune (pentru lavandă cel mai comun efect de acest gen este iritația).

În produsele de îngrijire a pielii și nu numai se respectă concentrațiile maxime admise pentru ingredientele cu potențial dăunător asupra organismului nostru pentru că altfel cu siguranță toată populația globului ar fi grav afectată de substanțelele cu care intră în contact zilnic (cosmetice, alimente, băuturi, etc) care au potențial citotoxic, cangerigen, alergen, etc. Pentru mai multe ingrediente folosite în cosmetică există potențiale efecte secundare nedorite însă in general consider că produsele cosmetice cu clătire sau ața dentară ce conțin astfel de ingrediente au potențial dăunător aproape inexistent, iar pentru restul produselor cred că potențialul dăunator este mic dacă se respectă concentrațiile maxime admise* cu precizarea că niciodată nu se poate cunoaște reacția exactă a organismului la o anumită substanță și nici schimbarea reacțiilor în timp, de aceea cred că fiecare dintre noi trebuie să aleaga pentru el.

* Presupun că aceste concentrații maxim admise au fost emise de anumite instituții care țin seama doar de cercetări independente și nu au interese financiare pe piața cosmeticelor, medicamentelor, etc.

Citește mai departe

Să aleg produse cosmetice naturale, organice sau sintetice?

robert tisserand bookCu siguranță multe dintre voi v-ați pus această întrebare, dar știți oare dacă natural înseamnă mai bun decât sintetic, așa cum producătorii de produse naturale ar dori să credem?

Deși natura ne oferă tot ce avem nevoie pentru a fi sănătoși, când vine vorba de îngrijirea pielii, există nenumărate studii care dovedesc că o mulțime de ingrediente obținute din natură sunt iritante, alergene, foto sensibilizante.

Practic nu putem aplica pe piele orice fără să existe anumite riscuri. Aceste ingrediente care nu ar trebui aplicate pe piele sunt sintetice și naturale. Pielea noastră nu știe că ingredientul aplicat este sintetic sau natural, nu știe ce scrie pe eticheta produsului, ea doar reacționează în funcție de o mulțime de factori asupra cărora noi nu putem acționa.

De aceea este important să înțelegem că ingredientele naturale nu sunt cu nimic mai bune decât cele sintetice atunci când vine vorba de siguranță de aplicare pe piele (și nici cele sintetice nu sunt mai bune sau mai proaste decât cele naturale). În ambele categorii este ingrediente iritante, alergene, fotosensibilizante, etc și în ambele categorii există ingrediente reparatoare, antioxidanți potenți, anti iritanți, etc.

Nu există nici măcar un studiu care să afirme că ingredientele naturale ar fi mai bune decât cele sintetice în a trata acneea, a ameliora rozaceea, a vindeca alte afecțiuni cutanate sau a menține tenul sănătos.

Indiferent că preferați să folosiți produse cosmetice naturale, produse sintetice sau nu aveți preferințe, cel mai important factor înainte de a aplica produsul pe piele nu este eticheta produsului ci ambalajul și lista de ingrediente.

Citește mai departe

Tipuri de zinc oxide în produsele protecție solară

Pornind de la o întrebare adresată pe Facebook, vă prezint mai jos tipurile de zinc pe care le folosesc producătorii în produsele pentru protecție solară și caracteristicile lor:

În funcție de mărimea particulelor:

1. Zinc Oxide – folosit foarte rar în zilele noastre, este un ingredient pudră, cu formulă chimică ZnO. Folosit în produsele pentru protecție solară lasă pe piele o peliculă albă vizibilă. Este denumit și zinc oxid farmaceutic.

2. Zinc Oxide Micronized – folosit cel mai des în produsele protecție solară, particula de zinc din zinc oxide micronized este mai mare decât 100 nanometri. Un produs care conține zinc oxide micronized lasă pe piele o peliculă albă, dar nu foarte deranjantă ca aspect, iar în compoziția particulelor de zinc oxid se pot regăsi de multe ori și nano particule deoarece procesul de a transforma zinc oxide în zinc oxide micronized presupune măcinarea zinc oxidului, iar particulele rezultate nu sunt egale între ele ca dimensiuni.

Există companii care nu folosesc procesul de măcinare a zinc oxidului ci folosesc o procesare pe bază de gaz, proces ce duce la realizarea micron zinc oxidului care nu poate duce la obținerea particulelor nano ci doar a particulelor cu dimensiuni mai mari decât cele nano.

Citește mai departe

Parafină lichidă în produsele cosmetice

Este prima oară când aud că parafina este ok. Aveți aceeași parere?
“În concluzie, Paraffinum liquidum este un ingredient relativ ieftin, dar este unul cu multiple beneficii: un emolient și hidratant foarte bun, inodor, pur, natural, care nu are poten›țial alergenic, nu î‹nfundムporii, nu este comedogenic și alergenic” citat de pe site-ul cosmeticplant.

Răspunsul meu:
Paraffinum liquidum este numele INCI pentru uleiul mineral. Este întradevăr inodor, natural, are potențial alergen extrem de mic și nu blochează porii pentru că nu se solidifică. Derivat din petroleum, este folosit pe scară larga în industria cosmetică în special datorită prețului mic.
Da, este un hidratant clasic în sensul că protejează pielea de mediul extern, împiedicând astfel deshidratarea. În același timp uleiul mineral nu conține nimic cu adevărat benefic pentru piele așa cum conțin uleiurile vegetale.
Nu este potrivit pentru tenul gras pentru că formează o peliculă pe suprafața pielii care va da senzația de ten și mai gras.
Pentru tenul intolerant și uscat poate fi o alegere bună, foarte mulți producători care formulează produse pentru acest tip de ten preferă includerea uleiului mineral din cauza protecției de mediul extern oferită și a potențialului alergen extrem de scăzut.
Personal prefer ingrediente complexe, cu beneficii importante pentru piele, dar parafina este ok pentru ten.

Categorii de ingrediente cosmetice și proprietățile lor

Exista foarte multe categorii de ingrediente în produsele destinate îngrijirii corpului, mai jos am listat cele mai des folosite categorii care se regasesc în produsele cosmetice destinate îngrijirii pielii. Foarte multe din ingredientele cosmetice au roluri multiple.

Pentru a face mai ușor legătura între termenii mai cunoscuți din engleză, am preferat să listez denumirile în englezp și apoi termenii în limba română.

Absorbents – Absorbanții sunt substanțe care se adaugă produselor cosmetice pentru cu scopul de a absorbi apa și/sau substanțele solubile în ulei, precum și substanțele dispersate.

Additives – Aditivii sunt substanțe care se adaugă în produsele cosmetice în concentrații foarte mici pentru a atribui proprietăți unor substanțe sau îmbunătăți anumite proprietăți ale altor substante sau pentru a suprima anumite proprietăți nedorite.

Anti-Foaming – Anti spumanții sunt substanțe care se adaugă în produsele cosmetice pentru a opri formarea spumei în timpul procesului de manufacturare sau pentru a reduce tendința produselor finite de a genera spumă.

Citește mai departe

Retinoizi. Retinol. Alte derivate de vitamina A – Anti aging, anti acnee și antioxidanți

Molecula de vitamina A (întreaga moleculă) se numește Retinol. Substanțele derivate din vitamina A formează, împreună cu retinolul, o categorie de substanțe numite retinoizi. Aceste substanțe chimice pot fi naturale sau sintetice și pot avea uz cosmetic sau pot fi incluse în produsele farmaceutice cu aplicare cutanată, în funcție de proprietăție lor.

Retinoizii sunt ingrediente clasificate în trei generații (denumirile sunt cele oficiale, așa cum apar ele în listele de ingrediente):

Prima generație de retinoizi include: retinol, retinal (retinilaldehyde), tretinoin (all trans retinoic acid), isotretinoin (13-cis-retinoic acid), and alitretinoin (9-cis-retinoic acid).

A două generație include: etretinate, acitretin.

A treia generație include: tazarotene, bexarotene și adapalene.

Retinol și derivate de vitamina A – ingrediente în produsele cosmetice

În cazul produselor cosmetice, ingredientele derivate din vitamina A care se regăsesc cel mai des în lista de ingrediente sunt:

Retinol – întreaga moleculă de vitamina A;

Retinal (retinilaldehyde) –  o formă de vitamina A;

Retinyl acetate (retinol acetate) –  ester al retinolului, o substanță cu proprietăți asemănătoare cu ale retinolului;

Retinyl palmitate (retinol palmitate) –  ester al retinolului combinat cu acid palmitic,  forma sintetică a substanței retinyl acetate;

Citește mai departe

Despre produsele destinate creșterii genelor

În ultimii ani au apărut tot mai multe produse destinate creșterii genelor și nici unul dintre ele nu a avut succes până când într-o zi când Jan Marini a lansat în SUA un produs denumit Age Intervention Eyelash care conținea un ingredient activ denumit de către compania producătoare „growth factor”. Bineînțeles că nu există în chimie un ingredient cu acest nume, dar nimeni nu a fost interesat de acest aspect deoarece după câteva săptămâni de la folosirea substanței respective genele erau mai negre, mai lungi și firul de păr mai gros. Toate femeile care au folosit acel produs au avut aceleași rezultate extraordinare. Va imaginați că nu s-au pus prea multe întrebări pentru că o „minune” în lumea cosmeticii nu se întâmplă prea des.

Până la urmă misteriosul ingredient „factor de creștere” a atras atenția FDA-ului (Food and Drug Administration). S-a aflat astfel că ingredientul care cauza creșterea genelor era de fapt un medicament pentru glaucom numit bimatoprost. Marini folosea acest medicament care se eliberează pe bază de prescripție medicală și încălca astfel legea. Presată de FDA, Marini a schimbat numele produsului în Age Intervention Eyelash Conditioner și a listat următorul ingredient activ: 7-(3,5-dihydroxy-2-(3-hydroxy-4-(3-(triflormethyl) phenoxy)-1-butenyl) cyclopentyl), N-ethyl,) 1R-(alpha(Z), 2beta (1E,3R), 3alpha, 5alpha).

Citește mai departe

Ingredientele produselor cu factor de protecţie

În articolul Cum alegem un produs care să ne protejeze de soare am enumerat câteva din ingredientele necesare ca protecţia solară să existe. Deoarece acele ingrediente prezente în produsele cu SPF sunt mai multe, aş dori să le enumăr pe toate, aşa cum apar ele în lista de ingrediente a fiecărui produs.
Există două feluri de ingrediente, şi anume ingrediente filtru fizic (resping sau reflectă razele solare) şi ingrediente filtru sintetic (chimic) (absorb razele solare).

Ingredientele ce asigură filtru fizic (denumite și filtre minerale) sunt:
– în general fotostabile;
– titanium dioxide poate fi problematic pentru anumite persoane, poate bloca porii;
– sunt opace, groase şi destul de greu de întins pe piele;
– destul de sigure şi aprobate internaţional;
– resposabile pentru pelicula albă de la suprafaţa pielii.

Ingredientele ce asigură filtru sintetic (denumite și filtre chimice) sunt:
-unele fotostabile, altele nu, iar Avobenzone este cel mai instabil;
– pot fi stabilizate când sunt împreună cu alte filtre;
– au un potenţial alergic şi iritant mai ridicat decât filtrele fizice;
– nu au culoare, nu au miros, de obicei au textură lichidă;
– unele nu sunt aprobate de anumite ţări.

Citește mai departe

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.